top of page

Šejh Zakir ef. Bektić r.a.




Šejh Zakir ef. Bektić, rođen je 1933. godine u Sarajevu. Za svoga života stjecao je nafaku baveći se bravarskim i mehaničarskim zanatom, kao i poslom šofera, da bi na kraju bio penzionisan kao šef transporta u preduzeću u kome je radio. Bio je šejh kadijriskog, rifaijskog i bedevijskog tarikata.

Njegov prvi učitelj koji ga je uveo u tarikat bio je kadirijski šejh Mehmed ef. Kelerdžić pred kojim je položio bejat (prisegu) 1964. g. a sam Mehmed ef. je bio halifa šejh Kadri efendune iz Mitrovice.


Nakon preseljenja ove dvojice ustaza šejh Zakir-baba se druži i uči od Adem – bega ef. Karadžozovića i to druženje traje jedanaest godina.


1969. g. Fahri ef. Ilijasi iz Đakovice daje mu izun (dozvolu) za vođenje zikra i ovlašćuje ga za davanje derviških virdova.


Prvu halku okuplja i zikir vodi u privatnoj kući Ahmed Šehbajraktarevića , da bi 1972. godine, obnovio oronulu Hadži-Timurhanovu džamiju na Čeljigovićima i uz nju izgradio tekiju i tu nastavio sa svojim aktivnostima. 1988. godine na poziv tamošnjih šejhova odlazi u Siriju u grad Halep i tamo dobija izun (dozvolu) za upućivanje u kadirijski, rifaijski i bedevijski usul.


Šejh Zakir-baba je preselio na bolji svijet u mubarek petak 25.novembra 2005. miladijske godine.


Nakon njegovog preseljenja ostale su njegove četri medžlis halke u Sarajevu sa tekijama u naseljima: Čeljigovići, Aneks i Kovači kao i tekije u Pazariću, Travniku i Tešnju i po jedna tekija u Sandžaku i Makedoniji.


Njegov kabur se nalazi na mezarju Faletići u Sarajevu.


814 views

Recent Posts

See All
bottom of page