top of page

Vjerovanje ehli sunnet ve-l-džemata o svojstvima uzvišenog Allaha


(Jedno sažeto akaidsko djelo pod nazivom "Nuru-l-mubin" mufessira Muhammed b. Ahmed b. Muhammed b. Džuzejj el-Kelbi el-Garnati el-Malikija (693-741. h.g.), čije je djelo "Olakšano tumačenje Kur'ana" u 6 tomova prevedeno na naš jezik, na lijep način, kroz kur'anske ajete i njihovo tumačenje, ukazuje na vjerovanje ehli sunnet ve-l-džemata prema školi Predvodnika Ehli sunnet ve-l-džemata Ebu-l-Hasen el-Eš'arija, r.a.)


Kaže imam Ibn-Džuzejj el-Kelbi el-Eš'ari:


O potvrdi svojstava Uzvišenog Allaha


Znaj da je On, Slavljeni, Živi, ne umire, da je Prvi, prije svega i Posljednji, koji ne nestaje, nakon nestanka svega, da On sve zna, zna tajno i skriveno


إِنَّ اللَّهَ لَا يَخْفَى عَلَيْهِ شَيْءٌ فِي الْأَرْضِ وَلَا فِي السَّمَاءِ


„Allahu ništa nije tajna ni na Zemlji ni na nebu!“ (Ali Imran, 5.),


da On želi stvorenja


فَعَّالٌ لِمَا يُرِيدُ


„Gospodar tvoj, zaista, radi ono što želi.“ (Hud, 107.).


Ništa se u svjetovima ne dešava osim uz Njegovu odredbu, presudu i želju. Šta je želio bilo je, a šta nije želio nije bilo. On, Uzvišeni, je kadar za sve, onaj koji govori, sve čuje i sve vidi. Sve čuje i sve vidi.


Potvrda ovih svojstava moguća je na tri načina.

Prvi način:


Ova svojstva su svojstva savršenstva i uzvišenosti, a njihove suprotnosti su svojstva manjkavosti poput nemoći i neznanja. Allah Uzvišeni se ne opisuje manjkavostima, te je obavezno opisati Ga njihovim suprotnostima.


Pogledaj u Allahove, dž.š., riječi:


وَيَجْعَلُونَ لِلَّهِ مَا يَكْرَهُونَ


„Oni Allahu pripisuju ono prema čemu sami odvratnost osjećaju...“ (En-Nahl, 62.)


Svako svojstvo manjkavosti koje rob prezire za sebe, Allah, dž.š., je čist od njega, i opisan najuzvišenijim svojstvima.


Drugi način:


O ovim svojstvima je došlo u šerijatu, pa je obaveza vjerovati u njih.


Kaže Uzvišeni Allah u svom opisu životom:


وَتَوَكَّلْ عَلَى الْحَيِّ الَّذِي لَا يَمُوتُ


„Ti se pouzdaj u Živog, koji ne može umrijeti...“ (El-Furkan, 58.)


(Kaže Ibn-Džuzejj: Što se tiče života, Allah, dž.š., je prvi i bespočetni, onaj koji je postojao prije svega i prije početka vremena, i uz kojeg ništa drugo nije bilo, On je sada na onome na čemu je bio tada. On je Živi, Vječni, Posljednji, koji ne umire, a sve što je na njoj je prolazno. (El-Kavaninu-l-fikhijje, str. 28.)

Kaže Ibn-Džuzejj: Neki od selefa je pročitao ovaj ajet pa je rekao: „Nakon njega, pametni ne treba da vjeruje u stvorenje, jer će ono umrijeti. (Et-Teshil, str. 587.))


O znanju je rekao:


وَاللَّهُ بِكُلِّ شَيْءٍ عَلِيمٌ


„A Allah sve zna.“ (El-Bekara, 282.)


(Kaže Ibn-Džuzejj: Što se tiče znanja, Njegovo, Uzvišenog, ime je Sveznajući – koji zna sve ono što se saznaje, koji obuhvata sve ono od ispod najniže Zemlje pa sve do iznad nebesa قَدْ أَحَاطَ بِكُلِّ شَيْءٍ عِلْمًا „Sve je znanjem obuhvatio.“ (Et-Talak, 12.) i وَأَحْصَى كُلَّ شَيْءٍ عَدَدًا „On zna broj svega što postoji.“ (El-Džinn, 28.). On zna ono što je bilo i što biva, i što nije bilo kakvo bi bilo da je bilo. On je svojim znanjem prisutan na svakom mjestu, prati svakog čovjeka يَعْلَمُ سِرَّكُمْ وَجَهْرَكُمْ وَيَعْلَمُ مَا تَكْسِبُونَ „On zna i što krijete i što pokazujete, i On zna ono što radite.“ (El-En'am, 3.). Njemu je jednako vidljivo i nevidljivo, On zna skrivene tajne i sadrživu osjećanja. On zna šta naumpada kitovima u tminama mora إِنَّهُ عَلِيمٌ بِذَاتِ الصُّدُورِ „On zna ono što prsa drže“ (El-Mulk, 13.) (El-Kavaninu-l-fikhijje, str. 28.))


O volji je rekao:


فَعَّالٌ لِمَا يُرِيدُ


„Gospodar tvoj, zaista, radi ono što želi.“ (Hud, 107.)


(Kaže Ibn-Džuzejj: Što se tiče volje, On, Uzvišeni, želi sve što biva, uređuje svako stvaranje, određuje sve što je određeno, radi sve što On hoće. Svaka korist i šteta, slatko i gorko, nevjerstvo i vjerovanje, pokornost i griješenje, dobitak i gubitak, sve je prema Njegovoj oduvječnoj volji, Njegovoj odredbi i presudi i mudroj volji. Njegova se odredba ne može odbiti, Njegov propis se ne može dopuniti, niti Mu se u Njegovoj radnji može prigovoriti لَا يُسْأَلُ عَمَّا يَفْعَلُ وَهُمْ يُسْأَلُونَ „On se ne pita za ono što radi, a oni će biti pitani.“ (El-Enbija, 23.) Svaka blagodat je od Njega počast, a svaka kazna od Njega pravda, to proizilazi iz Njegove vlasti i mudrosti. Vlasnik radi šta hoće u svome vlasništvu, a Mudri najbolje poznaje šta proističe iz njegove mudrosti وَاللَّهُ يَعْلَمُ وَأَنْتُمْ لَا تَعْلَمُونَ „Allah zna, a vi ne znate!“ (El-Bekara, 216.). Odredio je opskrbe stvorenja, trenutke njihove smrti, njihova djela, tuge i radosti „Sve je to u Knjizi jasnoj.“ (Hud, 6.) (El-Kavaninu-l-fikhijje, str. 28.))


O moći je rekao:


وَاللَّهُ عَلَى كُلِّ شَيْءٍ قَدِيرٌ


„A Allah je kadar sve.” (El-Bekara, 284.)


(Kaže Ibn-Džuzejj: Što se tiče moći, On je Moćan nad svim, ništa Ga ne može onesposobiti, ništa Mu nije teško, kod Njega je vlast nad svim. Zar ne vidiš tragove Njegove moći u izumijevanju postojećih stvari, držanju nebesa i Zemlje i sprovođenju Njegove odredbe u ophođenju prema Njegovim stvorenjima? Svakog dana oživljava i umrtvljuje, stvara i uništava, osiromašuje i obogaćuje, upućuje i u zabludi ostavlja, uzdiže i ponižava, daje i uskraćuje, spušta i uzdiže, usrećuje i rastužuje, liječi i iskušava إِنَّمَا أَمْرُهُ إِذَا أَرَادَ شَيْئًا أَنْ يَقُولَ لَهُ كُنْ فَيَكُونُ „Kada nešto hoće, On samo za to rekne: "Budi!" - i ono bude.“ (Jasin, 82.) (El-Kavaninu-l-fikhijje, str. 28.))


O govoru je rekao:


وَكَلَّمَ اللَّهُ مُوسَى تَكْلِيمًا


„I Allah je, doista, sa Musaom razgovarao.” (En-Nisa, 164.)


(Kaže Ibn-Džuzejj: Što se tiče govora, On, Uzvišeni, govori bespočetnim svojstvom koje nije slovo niti glas, niti prihvata nestanak, niti ono što je u njegovom značenju od ćutnje, niti dijeljenje, niti davanje prednosti, niti okašnjavanje, koje ne sliči govoru stvorenja, isto kao što Njegovo biće ne sliči bićima stvorenja, Njegove riječi ne presušuju, kao što se Njegove informacije ne broje, niti se ono što je On moćan učiniti može odrediti قُلْ لَوْ كَانَ الْبَحْرُ مِدَادًا لِكَلِمَاتِ رَبِّي لَنَفِدَ الْبَحْرُ قَبْلَ أَنْ تَنْفَدَ كَلِمَاتُ رَبِّي وَلَوْ جِئْنَا بِمِثْلِهِ مَدَدًا „Reci: "Kad bi more bilo mastilo da se ispišu riječi Gospodara moga, more bi presahlo, ali ne i riječi Gospodara moga, pa i kad bismo se pomogli još jednim sličnim."“ (El-Kehf, 109.) (El-Kavaninu-l-fikhijje, str. 29.))


O sluhu i vidu je rekao:


إِنَّ اللَّهَ سَمِيعٌ بَصِيرٌ


„Allah, doista, sve čuje i sve vidi.” (El-Hadždž, 75.)


(Kaže Ibn-Džuzejj: Što se tiče sluha i vida, Uzvišeni Allah sve čuje i sve vidi, od Njegovog sluha se ne može prikriti zvuk, pa makar bio i tih, a Njegovom vidu ne može izmaći ono što se vidi, pa makar bilo i sićušno فَإِنَّهُ يَعْلَمُ السِّرَّ وَأَخْفَى „On zna i šta drugom tajno rekneš i što samo pomisliš!“ (Taha, 7.) Vidi čak i krilo crne mušice, u tamnoj noći, na tamnom kamenu إِنَّ اللَّهَ لَا يَخْفَى عَلَيْهِ شَيْءٌ فِي الْأَرْضِ وَلَا فِي السَّمَاءِ „Allahu ništa nije tajna ni na Zemlji ni na nebu!“ (Ali Imran, 5.) Lijepo li je ovo propraćeno dokazom: هُوَ الَّذِي يُصَوِّرُكُمْ فِي الْأَرْحَامِ كَيْفَ يَشَاءُ „On vas oblikuje u matericama kako On hoće.“ (Ali Imran, 6.) (El-Kavaninu-l-fikhijje, str. 29.))


Opis Uzvišenog Allaha ovim svojstvima je došao na mnogo mjesta u Kur’anu.


Treći način:


Dokazivanje svakog svojstva njegovim dokazom.

To je tako što su Njegova stvorenja stvorena mudro i potpuno, kao što je On rekao:


الَّذِي أَحْسَنَ كُلَّ شَيْءٍ خَلَقَهُ


„Koji sve savršeno stvara...” (Sedžda, 7.)


Njegovo djelovanje u stvorenjima, uređivanje svjetova i čuvanje nebesa i Zemlje, sve to ukazuje na Njegov život. Kaže Uzvišeni:


الْحَيُّ الْقَيُّومُ


„Živi, Održavatelj…” (El-Bekara, 255.)


Značenje “Održavatelj” je da On sve održava svojom Moći i obuhvatanjem.


(Kaže Ibn-Džuzejj: El-Kajjum je ime Uzvišenog Allaha, na oblik „fej'ul“, a to je augmentativ od „onoga koji održava“. Njegovo značenje je: Onaj koji održava stvorenja na dunjaluku i na ahiretu. Od toga su riječi: ) أَفَمَنْ هُوَ قَائِمٌ عَلَى كُلِّ نَفْسٍ „Zar Allahu, koji nad svakim bdi...“ (Er-Ra'd, 33.) (Et-Teshil, str. 39.))

Njegovo stvaranje ukazuje na Njegovu moć.


Uzvišeni je, ukazujući na to, rekao:


وَهُوَ الَّذِي خَلَقَ مِنَ الْمَاءِ بَشَرًا فَجَعَلَهُ نَسَبًا وَصِهْرًا وَكَانَ رَبُّكَ قَدِيرًا


„On od vode stvara ljude i čini da su rod po krvi i po tazbini. Gospodar tvoj je kadar sve.” (El-Furkan, 54.)


i kaže:


لَهُ مُلْكُ السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضِ يُحْيِي وَيُمِيتُ وَهُوَ عَلَى كُلِّ شَيْءٍ قَدِيرٌ


„Njegova je vlast na nebesima i na Zemlji; On život i smrt daje, i On sve može.” (El-Hadid, 2.)


Njegovo savršeno stvaranje ukazuje na Njegovo znanje i vid. Kaže Uzvišeni:


أَلَا يَعْلَمُ مَنْ خَلَقَ


„Zar ne zna onaj koji stvara?” (El-Mulk, 14.)


(Kaže Ibn-Džuzejj: Ovo je dokaz da Allah sve zna, zato što Stvoritelj zna svoja stvorenja. (Et-Teshil, str. 907.))


Njegovo određivanje njihovih oblika i vremena ukazuje na Njegovu volju. Kaže Uzvišeni:


يَهَبُ لِمَنْ يَشَاءُ إِنَاثًا وَيَهَبُ لِمَنْ يَشَاءُ الذُّكُورَ


„Poklanja onome kome hoće žensku, a poklanja onome kome hoće mušku djecu.” (Eš-Šura, 49.) i kaže:


وَرَبُّكَ يَخْلُقُ مَا يَشَاءُ وَيَخْتَارُ


„A Gospodar tvoj stvara ono što On hoće i odabira.” (El-Kasas, 68.)


Njegovo spuštanje Knjiga, naredbe i zabrane ukazuju na Njegov govor. Kaže Uzvišeni:


فَأَجِرْهُ حَتَّى يَسْمَعَ كَلَامَ اللَّهِ

„…ti ga zaštiti da bi saslušao Allahove riječi.” (Et-Tevba, 6.)


(Kaže Ibn-Džuzejj: To je od riječi „dživar“, odnosno: Ako zatraži zaštitu, ti ga zaštiti, kako bi čuo Kur'an, pa vidio hoće li prihvatiti islam ili ne. (Et-Teshil, str. 328.))


Njegovo primanje dove ukazuje na Njegov sluh. Kaže Uzvišeni:


أَمَّنْ يُجِيبُ الْمُضْطَرَّ إِذَا دَعَاهُ


„Onaj koji se nevoljniku, kad mu se obrati, odaziva…” (En-Neml, 62.)


Pitanje:


Allah, dž.š., ima lijepa imena i uzvišena svojstva kojima je opisao Sebe i kojima Ga je opisao Njegov Poslanik, sallalahu ‘alejhi ve sellem.


Kaže Uzvišeni Allah:


وَلِلَّهِ الْأَسْمَاءُ الْحُسْنَى فَادْعُوهُ بِهَا


„Allah ima lijepa imena, pa Ga zovite njima!” (El-A’raf, 180.)


Kaže Poslanik, sallallahu ‘alejhi ve sellem: “Allah ima devedeset i devet imena, koi h pobroji ući će u Džennet!”


(Zabilježio ga je el-Buhari u Knjizi o dovama (unutar Sahiha), poglavlje Allah ima sto imena, manje jedno; Muslim u Knjizi o zikru i dovi (unutar Sahiha), poglavlje o Allahovim imenima i nagradi onoga ko ih pobroji.)


(Ibn-Džuzejj, En-Nuru-l-mubin, 52-57, Daru-l-imam Ibn-Arefe, Tunis, Prvo izdanje, 2015. g., Valorizacija: šejh Nizar Hammadi)


Priredio: Sami ef. Džeko

66 views

Recent Posts

See All
bottom of page