top of page

Udari štapom svojim po stijeni...



“I kad je Musa za narod svoj vodu molio, Mi smo rekli: ‘Udari štapom svojim po stijeni!’ – i iz nje je dvanaest vrela provrelo, i svako bratstvo je vrelo iz kojeg će piti znalo. ‘Jedite i pijte Allahove darove, i ne činite zlo po Zemlji, nered praveći!’” (Kur'an, el-Bekare, 60)


Poznati učenjak tefsirskih nauka, Elmalılı Hamdi Yazır, rahmetullahi alejhi, u djelu “Hak dini Kur’an dili” ističe neke od mnogobrojnih mudrosti sadržanih u ajetu, i kaže:


“Na pitanja kakav je bio štap Musaa, a.s., kolika je bila njegova veličina; kakav je bio kamen, je li to bio poseban kamen ili bilo koji obični kamen, Fahruddin Razi, rahmetullahi alejhi, u tefsiru odgovara: ‘Iako po pitanju Musaovog štapa, kao i kamena postoje mnoge različite predaje, ne postoji niti jedan jasan dokaz u pogledu kojeg su učenjaci ujedinjeni. Zbog toga je najispravnije suzdržati se od ulaska u detalje, reći da Allah, dž.š., najbolje zna, i zaustaviti se na tome. Mi nismo obavezni da spoznamo detalje o Musaovom štapu i kamenu, jer o tome ne postoje jasni i očiti dokazi. Zbog toga ne trebamo ulaziti u detalje.’ Umjesto bavljenja pojedinostima glede štapa i kamena, iz ajeta trebamo razumjeti sljedeće: Uzvišeni Allah nas je, spomenuvši jednu od najvećih blagodati ovog svijeta – vodu, podsjetio na veliku mudžizu kao sredstvo upute. Musa, a.s., je činio dovu Gospodaru svjetova i tražio kišu za svoj narod koji je bio iznemogao od žeđi, a kao odgovor na tu dovu Uzvišeni Allah mu daruje blagodat koja je veća i bolja od onoga što je tražio i koja prevazilazi prirodne zakone ovog svijeta. Umjesto prolazne kiše, Plemeniti Gospodar im daje dvanaest izvora, svakom plemenu po jedno, kao jasan dokaz Svoje neizmjerne moći i dobrote. I to tako što kao odgovor na dovu, zapovijeda Musau, a.s.: ‘Udari štapom svojim po stijeni!’ Dakle, Gospodar svjetova Koji je kadar da stvori vodu iz kamena, ne čini to direktno, nego uključuje duhovne i materijalne sebebe.


Duhovni sebeb je dova, i ona biva uzrokom upućivanja na materijalni sebeb ili sredstvo. Posezanjem za materijalnim sredstvom tj. udaranjem štapom po stijeni, voda počinje da izvire. Tada se Allahova dobrota manifestuje jasno i očito, i biva uzrokom upute. Nakon toga, Gospodar ih upozorava riječima: “Jedite i pijte ali ne činite zlo po Zemlji…” I uistinu, kada Uzvišeni Allah nešto želi, On olakša sebebe do toga. A sebebi su tako mnogobrojni i raznoliki da ljudski razum to ne može ni zamisliti. Stoga, u spomenutom slučaju, umjesto na prirodu štapa i kamena, važno je da obratimo pažnju na cijeli niz događaja i detalje sadržane u njemu.


U svim Allahovim blagodatima skriven je spoj duhovnih i materijalnih sebeba. Čovjek nikada ne smije gubiti nadu zbog propuštenih prilika, niti smije zanemarivati prilike i sredstva koji ga vode do ostvarenja cilja. U svim situacijama treba se obraćati Allahu, dž.š., i moliti Ga iskreno iz srca. Istovremeno treba znati da su duhovna otkrovenja najveći plodovi dove i, koristeći se nadahnućima od Uzvišenog Allaha, treba posegnuti i za onim sebebima koji djeluju potpuno za nemarivi. Ako dobro razmislimo, vidjet ćemo i da su najveća otkrića iz prirodnih znanosti produkt čovjekovih misli koje su poput bljeska bile nadahnute u njegovo srce. Onaj ko je to koristio na putu dobra, postigao je dobro, a ko je izabrao da koristi na putu zla, postigao je zlo.”


Izvor: edeb.net

61 views
bottom of page