top of page

Vrijednost i odlike posta ućajluka


إِنَّ عِدَّةَ ٱلشُّهُورِ عِندَ ٱللَّهِ ٱثْنَا عَشَرَ شَهْرًۭا فِى كِتَـٰبِ ٱللَّهِ يَوْمَ خَلَقَ ٱلسَّمَـٰوَ‌ٰتِ وَٱلْأَرْضَ مِنْهَآ أَرْبَعَةٌ حُرُمٌۭ ذَ‌ٰلِكَ ٱلدِّينُ ٱلْقَيِّمُۚ فَلَا تَظْلِمُوا۟ فِيهِنَّ أَنفُسَكُمْ.


„Broj mjeseci u Allaha je dvanaest, prema Allahovoj Knjizi, od dana kada je nebesa i Zemlju stvorio, a četiri su sveta; to je prava vjera. U njima ne griješite!” (Tevbe, 36)


Od Ebu Bekra, r.a, se bilježi da je Vjerovjesnik, s.a.v.s., održao hutbu na Oproštajnom hadžu i da je, između ostalog, rekao:


„Vrijeme se ustalilo, kao što je bilo onda kada je Allah stvorio nebesa i Zemlju. Godina ima dvanaest mjeseci. Od njih su četiri sveta - tri su uzastopna: zul-ka'de, zul-hidže i muharrem, zatim redžebul-mudar, koji se nalazi između džumada i ša'bana ..." (Buhari, Muslim)


Alija ibn Ebu Talha je od Ibn Abasa, r.a., prenio:


„Allah je odredio četiri mjeseca i učinio ih svetim; povećao je zabrane u njima i učinio da grijeh u njima bude veći, a i dobro djelo i nagrada.“ (Ibn Redžeb el Hanbeli u „Letaifu-l-mearif“)


Od Enesa r.a. se prenosi da je na početku mjeseca redžeba Poslanik a.s., učio dovu:


„Allahumme barik lena fi redžebe ve ša'bane, ve belligna ramadan.' Allahu, učini nas blagoslovljenim u Redžebu i Šabanu i upiši nas u one koji će dočekati Ramazan.” (Bejheki)


U našoj tradiciji tri mubarek mjeseca spomenuta u dovi Poslanika Muhammeda a.s. nazivaju se još i „Učajluci. ”Ovaj naziv je nastao od turskih riječi: „üç“-tri i, od riječi „ay“-mjesec, odnosno „aylik“- mjesečna plata ili nagrada.


Prenosi Osman ibn Hakim:


„Pitao sam Se'id ibn Džubejra o postu mjeseca redžeba, upravo je i bio mjesec redžeb kada ga ovo upitah. On reče: 'Čuo sam od Ibn 'Abbasa, r.a., kako kaže: - Allahov Poslanik, s.a.v.s., postio bi toliko da bismo haman rekli da neće nikako prekidati, a toliko je prekidao post da bismo haman rekli da neće ni postiti.'“ (Buhari, Muslim, Ebu Davud, Tirmizi)


Usame Ibn Zejd, r.a., je rekao:


„Vjerovjesnik, s.a.v.s., je ponekad danima uzastopno postio, pa smo govorili da neće mrsiti, a mrsio bi danima pa ne bi ništa, izuzev dva dana u sedmici, postio. Van ramazana najviše je postio u ša'banu. Rekao sam mu: 'O Allahov Posla niče, ti u nekim danima postiš da gotovo i ne mrsiš, u drugima mrsiš pa gotovo ne postiš, osim dva dana u sedmici, koja inače uvijek postiš?' 'Na koja dva dana misliš?' - upita me on. Rekoh: 'Ponedjeljak i četvrtak.' 'To su dva dana u kojima se Gospodaru iznose djela, pa volim da se moja djela iznose dok sam postač.' Rekoh: 'Nisam primijetio da u nekim drugim mjesecima postiš kao što postiš u ša'banu.' 'To je mjesec koji ljudi zanemare, između redžeba i ramazana. A to je mjesec u kome se Gospodaru svih svjetova iznose djela, pa volim da se moje djelo iznese dok postim."' (Ahmed, 22096; Nesai, 2357 i 2358. Hadis je hasen-sahih)


Ibn Redžeb el Hanbeli kaže:


„Spomenuti hadis nam pojašnjava način posta Alla hovog Vjerovjesnika, s.a.v.s., u toku sedmice, mjeseca i godine.“ (Ibn Redžeb el Hanbeli u „Letaifu-l-mearif“)


Prenosi se da je Allahov Poslanik s.a.v.s. rekao:


„Mjesec redžeb je Allahov mjesec, ša’ban je moj mjesec, a Ramazan je mjesec ummeta.” (Dželaluddin es-Sujuti)


Ashabi i tabi'ini su postili sve svete mjesece, poput Abdullaha Ibn Omera, Hasana el-Basrija i Ebu Ishaka Sebija. Sufjan Es-Sevri je rekao:


„Najdraži mjeseci su mi sveti mjeseci i u njima volim da postim.“ (Ibn Redžeb el Hanbeli u „Letaifu-l-mearif“)


Prenosi se da je Ebu Kilabe rekao:


„U Džennetu ima dvorac za one koji poste Redžeb." (Ibn Redžeb el Hanbeli u „Letaifu-l-mearif“)


Imam Šafija kaže:


„Došlo je do nas da je rečeno: Dova se prima u pet noći: u noći petka, noći Kurban bajrama, noći Ramazanskog bajrama, prva noć mjeseca Redžepa i noć sredine mjeseca Ša'bana... Smatram mustehabom sve ono što se prenosi o ovim noćima, sve dok to nije farz.“ (Imam Šafija u „Kitabu-l-umm“)


Prenosi se da je Ibn Abbas, r.a., rekao:


„Neki čovjek je došao i pitao ga o postu. On mu je rekao: 'Hoćeš li da ti kažem hadis koji je kod mene skrivena riznica?


1. Ako hoćeš da postiš Davudov, a. s., post, to je da postiš jedan dan, a jedan ne postiš.


2. Ako hoćeš post njegova sina Sulejmana, onda znaj da je on postio početkom svakog mjeseca tri dana, sredinom mjeseca tri dana i krajem mjeseca tri dana.


3. Ako hoćeš post sina djevice neporočne (Isaa, a. s.), on je postio svaki dan, jeo je ječam i oblačio grubu suknenu odjeću. Kada bi nastala noć, gdje god da bi ga zatekla, on bi zanijetio i klanjao namaz, sve dok se ne bi ukazala zora. Ni na jednom mjestu nije zastajao, a da na njemu nije klanjao dva rekata.


4. Ako hoćeš da postiš kao što je postila njegova majka, onda dva dana posti, a dva nemoj.


5. Ako hoćeš da postiš kao što je postio najbolji čovjek, Vjerovjesnik, Arap, Kurejšija, Otac Kasimov, Muhammed, s.a.v.s., on je postio tri dana svakog mjeseca. To znači da je postio bijele dane - trinaesti, četrnaesti i petnaesti dan hidžretskog mjeseca i govorio je da je taj post vrijedan kao da se neprekidno posti svaki dan." (Tenbihul gafilin)


Kadrija ef. Murić

70 views

Recent Posts

See All
bottom of page