top of page

U crkvi čiju su obnovu finansirali i muslimani, ocrtane zastrašujuće freske!


U pravoslavnoj crkvi Ružica u Rožajama, koja se 2021. godine kompletno renovirala, oscrtane su freske na kojima se vide zastrašujuće stvari.


Na freskama su prikazani ljudi u bošnjačkim i turskim nošnjama, kako, navodno, učestvuju u paljenju crkve i sa noževima stoje iznad kolijevke u kojoj se nalazi beba.


Bivši glavni imam odbora Islamske zajednice u Pljevljima Samir Kadribašić potvrdio je da je u pitanju ikonopis u crkvi u Rožajama na kojem su prikazani muslimani iz vremena Osmanlija koji ubijaju dijete u kolijevci, upravo ispred ove crkve.


„Crkva je sagrađena 1991.god, a obnovili su je komšije muslimani Inače, donaciju za ikonopis je dao takođe musliman", kazao je Kadribašić.



Kadribašić, također navodi na svom FB profilu:


„Ne, nije problem u lokalnom rožajskom svešteniku. On je samo izvršilac radova.


Problem je u ideologiji koja je odavno pustila svoje korijene na ovim prostorima. Riječ je o onoj ideologiji u kojoj "muslimani smrde", u kojoj su "muslimani bolesni ljudi", Islam "bolest", a gdje je svaka istina raspirivanje mržnje, buđenje zlih duhova iz prošlosti. Istoj onoj ideologiji po kojoj su svi drugi manje vrijedni, po kojoj ova država treba da nestane, a njen jedini konstitutivni narod je extreman, njena crkva lažna.


Lokalni pop u Rožajama ne misli ni malo drugačije od bivšeg patrijarha i bivšeg Mitropolita. Čak šta više.


Ono što je tragikomično je to što su crkvu i kuću u kojoj živi lokalni pop sa porodicom sagradili muslimani, komšije. I to, vrlo vjerovatno na zemlji koja je pripadala nekom od lokalnih muslimana, možda bila i vakuf. Izgradili u onaj vakat kada je ista ta ideologija laži i podmetanja pokrenula agresije, genocide, protjerivanja,..., 1991.godine. I po vrh svega, istu tu crkvu, isti ti Bošnjaci su restaurirali i potpuno obnovili 2018.godine.


Ne, ne treba i ne smije ama baš niko niti i jednim slovom, niti i jednom riječju uvrijediti bilo koga.


Neka ovo služi na čast onima koji nam svakodnevno pokazuju svoju viziju suživota i poštovanja komšija. Jer, taj pop, taj izvršilac radova, želi biti žrtva. Želi biti žrtvovan zarad bolesnih i lažnih ideologija. Jer, I sam je bolesniji od njih.


I nezaboravimo, Temeljnim ugovorom između Vlade i SPC policija i sudski i tužilački organi ne mogu vršiti nikakve radnje iz svoje nadležnosti bez prethodnog odobrenja vrha crkve. Aferim pope..."



Sveštenik SPC Slobodan Radojević koji vrši službu u ovoj crkvi, kazao je ranije da je crkva bila u jako lošem stanju, te da je bilo potrebno, gotovo, iznova sve raditi.


Radojević je i ranije bio u žiži javnosti nakon što je sam isklesao figuru ratnog zločinca iz Drugog svjetskog rata, Draže Mihajlovića. 


Crkva Ružica, posvećena rođenju svetog Jovana Krstitelja, jedina je crkva u Rožajama.


Treba podsjetiti da su 30 Rožajaca, muslimana iz dijaspore udruženim snagama odlučili da skupe novac za njenu obnovu, o čemu su ranije pisali crnogorski mediji.


To je u vrijeme renoviranja potvrdila i pravoslavna parohija rožajska, koja se zahvalila prijateljima, ističući da je ovo bio idealan način da pokažu svoju ljubav i želju da pomognu.


Redakcija

238 views
bottom of page