top of page

Rođenje Muhammeda s.a.v.s. – rođenje nove ideje i koncepta života



Danas se navršava 1449 godina od dolaska na ovaj svijet Poslanika s.a.v.s. To rođenje, kako bilježe islamski, ali i svijetski historičari i izvori, desilo se u vrijeme velike moralno-duhovne krize čovječanstva. Ova kriza osjeća se i u našem vremenu, s tim što je pojava globalne pandemije ovu krizu učinila još izraženijom i pogubnijom po ljudski rod. Zbog toga je ovo današnje evociranje uspomene na rođenje Poslanika s.a.v.s., kako za muslimane, tako i za svijet u cjelini, od posebnog značaja.


Naime, u svom historijskom hodu, čovječanstvo se danas našlo u poziciji u kojoj, ako želi izaći iz krize, mora trezveno i energično djelovati, nema vremena za dugo čekanje i eksperimentisanje. Neophodno je pronaći, i prihvatiti, sasvim drugačiji sistem i model života. U tom kontekstu trebalo bi sagledati, i razumjeti, i rođenje Poslanika s.a.v.s. jer to rođenje nije, kao što mu većina ljudi prilaze - dolazak na ovaj svijet čovjeka od krvi i mesa, poput svakog drugog čovjeka. Poslanikovim s.a.v.s. dolaskom na ovaj svijet, rođena je nova snaga i ideja, nova filozofija, novi model i koncept života. To rođenje Poslanika s.a.v.s. najavljeno je ljudskom rodu stotinama, pa i hiljadama godina prije nego što će se desiti, i to baš u smislu donošenja nove ideje i misli, a ne, kao što je već naglašeno - rođenje čovjeka kao ljudskog bića.


To se da jasno zaključiti iz tevratskih i indžilskih najava Poslanikovog s.a.v.s. rođenja, koje i Kur-an potvrđuje ( El-A'raf, 157) jer će taj čovjek (Muhammed s.a.v.s.) tražiti „da se čine dobra djela, da se ružna djela odbacuju, te da će ih taj Čovjek osloboditi teških okova.“ U nekim od Jevanđelja stoji da je Isa a.s. doslovno rekao: „Mogao bih vam još mnoge stvari reći, ali ne možete to sada prihvatiti niti razumjeti, ali kada dođe Onaj koji će donijeti kompletnu Istinu,On će vas uputiti do kraja. On ništa od sebe neće govoriti, nego samo od Boga. Reći će vam o budućim vijestima, a mene će pohvaliti.“


Rođenje Poslanika s.a.v.s. najavili su i najveći umovi i filozofi Indije ( Buda- 560-480 p.n.e. ), Kine (Konfučije- 551- 479 ), Perzije ( Zarathustra- 650-600). Svi ovi umovi rekli su i priznali da oni ne mogu na bolje promjeniti ovaj svijet, ali „da će to učiniti Ahmed, koji će od Allaha dobiti Šeriat, te da će njegovo svijetlo sijati poput Sunca.“


O ovim tevratsko- indžilskim, kao i filozofskim najavama rođenja Poslanika s.a.v.s., u svom poznatom djelu „Putokazi svjetlosti“ ( معالم النور ) opširno je govorio dr. Abbas Mahmud el- Akkad ( 1889-1964). Interesantno je ovdje napomenuti da je i kršćanski svećenik Behira u Siriji, gdje se Poslanik s.a.v.s., kao dvanaestogodičnji dječak, našao u trgovačkoj karavani svoga amidže Ebu Taliba, primjetio alamete poslanstva kod dječaka, čije je ushićenje na bosanski jezik tako divno pretočio i opjevao autor jednoga od naših najboljih „Mevluda“, rahmetli prof. Rešad Kadić ( 1889-1964 ):

„Zar to nije Vjesnik što je obećan? Najavljen je davno u knjigama svim, sudeći po svemu - sreo sam se s njim.“


Ovoj činjenici, koja snažno upozorava da rođenje Poslanika s.a.v.s., samim tim i njegova misija i djelo, imaju univerzalni i internacionalni karakter, treba prići s posebnom pažnjom. Naime, izučavanje i prihvatanje ličnosti Poslanika s.a.v.s.u ovom općeljudskom kontekstu je posebno značajno iz razloga što je 80% današnje ljudske populacije direktan sljedbenik, ili riječi Objave, ili ideja i filozofija umova čija su imena navedena. Zbog toga i sama tema najave rođenja Poslanika s.a.v.s. ima, ne samo posebnu težinu, nego i obavezu za današnjeg čovjeka. Ona znači preporuku, ali i obavezu, prihvatanja modela i koncepta života koji je svijetu ponudio Poslanik s.a.v.s. Zbog toga je i pitanje revizije i korekcije historijskih podataka vezano za ličnost Poslanika s.a.v.s., posebno na Zapadu(!), i posebno danas, jedno od značajnih pitanja našega vremena.


Pitanje iznalaženja i prihvatanja određenog modela i koncepta života, kao i odnosa među ljudima, bilo je ključno pitanje svake generacije. Danas bi mogli reći da je to jedno od sudbonosnih pitanja čovjeka, jer u vrijeme pandemije, dominacije rasističkih, nacionalističkih, etničkih i inih aveti i opasnosti, sasvim je jasno da je jedini spas za čovječanstvo u prihvatanju jednog univerzalnog modela i koncepta života. Jedino je koncept Objave, dakle Allahov savršeni sistem, jednako prihvatljiv i spasonosan za sve ljude.

Rođenje i misija Poslanika s.a.v.s., s jedne strane, predstavlja nastavak humane i progresivne misli iz prošlosti, a, s druge strane, uspostavu i održavanje te misli i djela u budućnosti.


Za koncept i model međuljudskih odnosa koji je Poslanik s.a.v.s. ponudio svijetu, u najkraćem, mogli bi reći da je to - moralni koncept. Osnovna karakteristika toga koncepta je da međuljudski, što znači međunacionalni, međukonfesionalni, međudržavni odnosi, trebaju biti zasnovani na bazi razumjevanja, tolerancije, uvažavanja i povjerenja. Svaki koncept lišen ovih moralnih principa i vrijednostti, bit će osuđen na propast. Nacionalistički, rasistički i etnički sistemi, koji su nažalost u ovom trenutku na snazi, eklatentan su primjer suprotnosti ovom moralnom sistemu Objave.


Salih Čolaković

Mo, 29.10.2020

169 views
bottom of page