top of page

Poslanik a.s., je proslavljao svoj rođendan ponedjeljkom a to su radili i ashabi i tabi’ini



Poslanik, a.s., je bez sumnje obilježavao svoj dan rođenja i to postom kao što to bilježi imam Muslim:


Od Ebu-Katade, r.a., se prenosi da je Poslanik, a.s., upitan o njegovom postu ponedeljkom pa je rekao: „To je dan kada sam rođen i dan kada mi je objavljeno.“ (Muslim, Sahihu Muslim, hadis br. 198, Daru Tajba, Rijad, Prvo izdanje, 2006. g.)


Slijedeći Poslanika, a.s., u tome i mnogi ashabi i tabi'ini su postili isti taj dan, izdvajajući ga, između ostalog, zato što je u njemu rođen Poslanik Muhammed, a.s., kao što se to bilježi u brojnim predajama:


Od Ebu-'Ukbe se prenosi da je rekao: „Ebu-Hurejre, r.a., je postio ponedeljkom i četvrtkom.“ (Ibn-Ebi-Šejbe, Musannef, hadis br. 9319, 66/4, El-Faruku-l-hadiseh li-t-tiba'ati ve-n-nešr, Prvo izdanje, Kairo, 2008. g.)


Od Jahja b. Se'ida, r.a., se prenosi da je Omer b. Abdulaziz (tabi'in) postio ponedeljkom i četvrtkom. (Ibn-Ebi-Šejbe, Musannef, hadis br. 9322, 66/4, )


Od Mekhula, r.a., (tabi'in) se prenosi da je on postio ponedeljkom i četvrtkom. (Ibn-Ebi-Šejbe, Musannef, hadis br. 9320, 66/4 )


Od Usame b. Zejda, r.a., se prenosi da je on postio ponedeljkom i četvrtkom kada bi izašao u svoje imanje u „Vadi-l-kura“. (Ibn-Ebi-Šejbe, Musannef, hadis br. 9324, 66-67/4 )


Od Hilasa se prenosi da je Alija, r.a., postio ponedeljkom i četvrtkom. (Ibn-Ebi-Šejbe, Musannef, hadis br. 9328, 67/4)


Od Zirra se prenosi da je Abdullah b. Mes'ud, r.a., postio ponedeljkom i četvrtkom. (Ibn-Ebi-Šejbe, Musannef, hadis br. 9326, 67/4)


Od El-Hakem b. 'Utejbe se prenosi da je Mudžahid, r.a., (tabi'in) postio ponedeljkom i četvrtkom. ('Abdurrezzak, el-Musannef, hadis br. 7196, 314/4, El-Medžlisu-l-'ilmijj, Prvo izdanje, 1972.)


mr. Sami ef. Džeko

476 views

Recent Posts

See All
bottom of page