top of page

Porani ka berićetu



Jutro je vrijeme kada se dijele neizmejrne Allahove dž.š., blagodati ljudskome rodu. Vrijeme kada meleci nagovaraju čovjeka da uradi svaki hajr, kako bi zadobio što više Allahovih dž.š., ni'meta ovoga svijeta koji će mu pomoći da postigne sreću i na ahiretu.


Sahr ibn Veda'a r.a., kaže: Allahov Poslanik s.a.v.s., bi često puta dovio riječima: „Allahu moj, podaj berićeta mome ummetu u jutru i ranjenju!“ (Ebu Davud, Tirmizi, Darimi, Ahmed, Ibn Hibban-sahih)


Sahr je bio čovjek trgovac. Kada bi slao radnike u trgovinu slao bi ih izjutra, zbog čega je mnogo zabogatio.


KUR’AN O JUTRU I ZORI


وَٱذْكُرِ ٱسْمَ رَبِّكَ بُكْرَةًۭ وَأَصِيلًۭا


“I spominji ime Gospodara svoga ujutro i predvečer.” (Dehr, 25)


وَسَبِّحُوهُ بُكْرَةًۭ وَأَصِيلًا


“I ujutro i navečer Ga veličajte.” (Ahzab, 42)


وَأَقِمِ ٱلصَّلَوٰةَ طَرَفَىِ ٱلنَّهَارِ وَزُلَفًۭا مِّنَ ٱلَّيْلِۚ إِنَّ ٱلْحَسَنَـٰتِ يُذْهِبْنَ ٱلسَّيِّـَٔاتِ ذَ‌ٰلِكَ ذِكْرَىٰ لِلذَّ‌ٰكِرِينَ


“I obavljaj molitvu početkom i krajem dana, i u prvim časovima noći! Dobra djela zaista poništavaju hrđava. To je pouka za one koji pouku žele.” (Hud, 114)


أَقِمِ ٱلصَّلَوٰةَ لِدُلُوكِ ٱلشَّمْسِ إِلَىٰ غَسَقِ ٱلَّيْلِ وَقُرْءَانَ ٱلْفَجْرِإِنَّ قُرْءَانَ ٱلْفَجْرِ كَانَ مَشْهُودًۭا


“Obavljaj propisane molitve kad Sunce s polovine neba krene, pa do noćne tmine, i molitvu u zoru jer molitvi u zoru mnogi prisustvuju.” (Isra, 78)


وَٱلضُّحَىٰ


“Tako mi jutra.” (Duha, 1)


وَالْفَجْرِ


“Tako mi zore.” (Fedžr, 1)


وَٱلصُّبْحِ إِذَآ أَسْفَرَ


“I zore kada svane.” (Mudsessir, 34)


وَٱصْبِرْ نَفْسَكَ مَعَ ٱلَّذِينَ يَدْعُونَ رَبَّهُم بِٱلْغَدَوٰةِ وَٱلْعَشِىِّ يُرِيدُونَ وَجْهَهُۖ وَلَا تَعْدُ عَيْنَاكَ عَنْهُمْ تُرِيدُ زِينَةَ ٱلْحَيَوٰةِ ٱلدُّنْيَا وَلَا تُطِعْ مَنْ أَغْفَلْنَا قَلْبَهُۥ عَن ذِكْرِنَا وَٱتَّبَعَ هَوَىٰهُ وَكَانَ أَمْرُهُۥ فُرُطًۭا


“Budi čvrsto uz one koji se Gospodaru svome mole ujutro i navečer u želji da naklonost Njegovu zasluže, i ne skidaj očiju svojih s njih iz želje za sjajem u životu na ovome svijetu, i ne slušaj onoga čije smo srce nehajnim prema Nama ostavili, koji strast svoju slijedi i čiji su postupci daleko od razboritosti.” (Kehf, 28)


وَٱذْكُر رَّبَّكَ فِى نَفْسِكَ تَضَرُّعًۭا وَخِيفَةًۭ وَدُونَ ٱلْجَهْرِ مِنَ ٱلْقَوْلِ بِٱلْغُدُوِّ وَٱلْءَاصَالِ وَلَا تَكُن مِّنَ ٱلْغَـٰفِلِينَ


“I spominji Gospodara svoga ujutro i navečer u sebi, ponizno i sa strahopoštovanjem i ne podižući jako glas, i ne budi bezbrižan.” (A’raf, 205)


PREDAJE POSLANIKA MUHAMMEDA S.A.V.S. I ASHABA


Fatima r.a., govori: „Jedne prilike izjutra dok sam ležala, Allahov Poslanik s.a.v.s., prođe pored mene, pa me gurnu nogom i reče: Ćerkice moja, ustani, prisustvuj dijeljenju rizka – Allahove opskrbe, i nemoj biti jedna od nemarnih. Allah dž.š., dijeli nafaku ljudima u periodu između nastupa zore i izlaska sunca!“ (Bejheki)


Od Osmana b. Affana r.a., i Ajše r.a., se prenosi da su rekli: „Spavanje do podne odbija nafaku!“ (Abdullah, sin imama Ahmeda)


Enes r.a., prenosi da je Allahov Poslanik s.a.v.s., rekao: „Nemojte spavati kada trebate tragati za nafakom – između nastupa zore i izlaska sunca!“ (Dejlemi)


Hafiz Ibnul-Kajjim el-Dževzijje rhm., kaže: „Najgore spavanje je spavanje izjutra – početkom dana, a još gore od njega je spavanje krajem dana – nakon ikindije namaza. Ibnu Abbas r.a., je vidio sina izjutra kako spava pa mu viknu: „Diž’ se, spavaš kada se nafaka dijeli!“


Allahov Poslanik s.a.v.s., je rekao: „Ko obavi sabah-namaz u džematu, a zatim sjedne zikr činiti Allahu dž.š., sve dok sunce ne izađe, nakon čega preklanja dva rekata duha-namaza – imaće nagradu obavljenog hadždža i umre – potpuno, potpuno, potpuno!“ (Hasen hadis. Tirmizi)


Ajša r.a., kaže: „Poranite u traganju za nafakom i ostalim potrebama, jer je jutro berićet uspjeha!“ (Taberani)


Muhammed, s.a.v.s., je rekao: "Ko obavi jaciju u džematu, kao da je pola noći proveo na kijamu, a ko obavi sabah namaz u džematu, kao da je čitavu noć proveo na kijamu." (Muslim)


Allahov Miljenik, s.a.v.s., je rekao: “Nema težeg namaza munaficima od sabaha i jacije, a da znaju šta je u njima (od nagrade), dolazili bi da ih obave pa makar pužući.” (Buhari, Muslim)


Allahov Poslanik s.a.v.s., je rekao: "Smjenjuju se kod vas meleki noći i meleki dana i sastaju se na sabahu i na ikindiji namazu, a onda se uzdižu od vas, pa ih pita njihov Gospodar - a On zna sve najbolje: „Kako ste ostavili Moje robove? Odgovorit će: Došli smo im a oni su klanjali i napustili smo ih a oni su klanjali.“ "Smjenjuju se kod vas meleki noći i meleki dana i sastaju se na sabahu i na ikindiji namazu, a onda se uzdižu od vas, pa ih pita njihov Gospodar - a On zna sve najbolje: „Kako ste ostavili Moje robove? Odgovorit će: Došli smo im a oni su klanjali i ostavili smo ih a oni su klanjali." (Buhari i Muslim)


Pejgamber, s.a.v.s., je rekao: "Obraduj potpunim svjetlom na Sudnjem danu, one koji po mraku i tami idu u džamiju.” (Tirmizi, Ebu Davud)


Allahov Poslanik s.a.v.s., je rekao: "Dva rekata sabah namaza vrijednija su od dunjaluka i svega što je na njemu." (Muslim)


Vjerovjesnik, s.a.v.s., je rekao: "Allahu, podari bereket mome ummetu u ranim jutarnjim satima" (Tirmizi-sahih)


Muhammed, s.a.v.s., je rekao: “Ko klanja 'berdejn' (sabah i ikindiju), ući će u Džennet.” (Buhari, Muslim)


Allahov Poslanik s.a.v.s., je rekao: "U Džehennem neće ući onaj ko klanja prije izlaska sunca i prije njegova zalaska” tj. sabah i ikindiju. (Muslim)


Allahov Poslanik s.a.v.s., je rekao: "Zaista ćete vi vidjeti svoga Gospodara kao što vidite ovaj Mjesec; nimalo se nećete namučiti u Njegovom viđenju, pa ako ste u stanju da vas ne prođe namaz prije izlaska sunca (sabah) i prije njegova zalaska (ikindija), onda tako postupite." (Buhari, Muslim)


Također, kada se krene na put treba podraniti, i lijepo je krenuti na put četvrtkom ujutro, jer se u Ebu Hurejrinoj, r.a., predaji ovog hadisa to naglašava, pa se kaže: "Allahu moj, daj mome ummetu berićet četvrtkom u ranim satima!" (Ibn Madže)


Džabir, r.a., prenosi da je Pejgamber, s.a.v.s., u pohod na Tebuk krenuo u četvrtak ujutro i kada je stavio svoju nogu u uzengiju, proučio je upravu ovu dovu: "Allahu moj, daj mome ummetu berićet u ranim satima!" (Mekarimul-ahlak, El-Haraiti, 803)


Aiša, r.a., pripovijeda da je Pejgamber, s.a.v.s., rekao: "Podranite za nafakom i svojim potrebama ujutro, jer je berićet i uspjeh u jutarnjem ustajanju!" (Bezzar, Taberani)


Nažalost jutarnje vrijeme je ono koje veliki broj ljudi provede u spavanju, jer nisu uspjeli napraviti dobar raspored svoga vremena. Najbolji recept za to je: rano leći i s lahkoćom rano ustati. Osman, r.a., pripovijeda da je Pejgamber, s.a.v.s., rekao: "Jutarnje spavanje sprečava nafaku." (Ahmed, Bejheki)


Prenosi se također, da je Pejgamber, s.a.v.s., jednom prilikom, nakon sabah namaza prošao pored kuće svoje kćerke Fatime, pa ju je zatekao da spava (legla je nakon sabah-namaza), te ju je probudio i rekao: "Kćerkice moja, ustani i budi prisutna podjeli nafake od tvoga Gospodara i nemoj biti od nemarnih!" (Bejheki)


Prenosi se da je Abdullah ibn Abbas, r.a., zatekao jednog svoga sina kako spava nakon izlaska sunca pa mu je rekao: Ustani, zar spavaš u vrijeme kada se nafaka dijeli, jer je to vrijeme kada treba ići za nafakom. (Ibn Muflih, El-Adabuš-šerijje)


Od najvećih blagodati ranog ustajanja je klanjanje sabah-namaza, pogotovo u džematu. Aiša, r.a., pripovijeda da je Pejgamber, s.a.v.s., rekao: “Dva rekata sabahskog sunneta bolja su od dunjaluka i svega što je na njemu.” (Muslim) Kad je ovako sa sunnetima, šta je onda sa farzom.

Poznat je Enesov, r.a., hadis u kojem Pejgamber, s.a.v.s., kaže: "Ko klanja sabah u džematu, zatim sjedne spominjati Allaha do izlaska sunca, te klanja dva rekata, ima nagradu kao da je obavio hadž i umru, potpuno." (Tirmizi)


U drugim hadisima se spominju i druge nagrade, ulazak u Dženet i zaštita od Vatre, a to je sve zbog berićeta ovog ranog ustajanja. Uzvišeni Allah poziva Svoje robove da iskoriste ovo berićetli vrijeme radi postizanja svojih dunjalučkih potreba a istovremeno im za to obećava i ahiretsku nagradu.


Ibnul-Kajjim r.a., je u svojoj knjizi Hadil-ervah, rekao da se u nekim predajama spominje da je od posebnih džennetskih vremena, jutarnje vrijeme kada se širi svjetlost, pa sve dok ne izađe sunce. To je vrijeme kada još nema sunca, ali nema ni prevelike hladnoći. Ako se ovo vrijeme spominje kao dženetsko vrijeme, vrijeme vječnosti i neprekidnosti, svaki vjernik trebao bi i na dunjaluku ovo vrijeme biti aktivan u korisnim poslovima i dobrim djelima. Rano jutro je uglavnom najljepši dio dana i najbolje vrijeme i za umni i za fizički rad. Također se spominje da će dženetlijama biti davana opskrba baš u ovom vremenu. Allah, dž.š., kada opisuje dženetske vrtove, kaže: "...u njima prazne besjede neće slušati, već samo: ”Mir!” i u njima će i ujutro i navečer opskrbljeni biti. (sura Merjem, 62)


Jutarnje vrijeme skupa sa predvečernjim je posebno naglašeno u nekoliko kur'anskih ajeta, prilikom obavljanja namaza u tim vremenima, a to su sabah i ikindija. Allah, dž.š., kaže: "...i veličaj Gospodara svoga i zahvaljuj Mu prije sunčeva izlaska i prije zalaska." (sura Kaf, 39) Ko to vrijeme bude provodio u ibadetu i onome što mu je propisano, zarađuje veliku nagradu. Ko u tome ustraje Pejgamber, s.a.v.s., mu obećava veliku nagradu pa kaže: "Ko klanja sabah i ikindiju (berdejni) ući će u Dženet." (Buhari, Muslim)


Havvat b. Džubejr je rekao: „Spavanje ujutro je znak neznanja, oko podne odlika, a pred kraj dana glupavost.“ (Buhari u El-Edebul-mufredu, br. 1235)


Kadrija ef. Murić

168 views
bottom of page