top of page

Ko bi danas odbio položaj kao imami azam Ebu Hanife?!


Malo je velikana poput imama Nu'man ibn Sabita Ebu Hanife, r.a., koji odbija položaj glavnog sudije (kadije) u Bagdadu, jer ne želi da svojim znanjem, fetvama i presudama štiti i opravdava nedjela halife. Te zbog toga biva zatvaran i kažnjavan.


Danas bi puno ljudi, i bez znanja, djela i morala, povikali: - Ja sam za to! Ja to znam. Ja to mogu! - samo da se domogne položaja.


I vidimo, da i s diplomama, i bez diploma, i stručni i nestručni, zauzimaju pozicije i državu i narod vode u krah.


Međutim, još žalosnije od prve slike je činjenica da bi većina naroda, intelektualaca i običnog puka, čestitali onom neukom i nestručnom namješteniku i hvalili ga.


Ne znam, da li bi se našao iko da kaže da ima boljih, znanijih, stručnijih, pobožnijih, iskusnijih, ...?


Stanje koje živimo i zbilja koju svjedočimo, govore nam kakvi smo i kako postupamo.

Ili, šta bi kazali za hadis Ebu Zerra, r.a., u kojem mu Poslanik, a.s., oporučuje sedam stvari, a jedna od njih je: „... i ne prihvataj nikakvu javnu funkciju – položaj!“, - sigurno bi nam prvo tumačenje bilo: - Ah, to je „el-haas“ – posebno i specijalno za ashaba Ebu Zerra, r.a., ne odnosi se to na nas, a Ebu Zerr, r.a., je bio i učen, i pobožan, i pravedan, i asketa, strog prema sebi, s puno ibadeta i nafila... Ali mu Pjegamber, a.s., kaže: - Ne prihvataj položaj!


U belaje smo dopali i još dublje tonemo, al' niko da ukaže na problem, da progovori, da se oslobodi.

Prisjetih se i jedne poučne hikaje - latife velikog alima, borca i hafiza imama Budimlije, Allah mu džennet podario, koji je nam je prenio hikaju iz autobusa dok su ga komunistički milicioneri vodilu u zatvor, a Srbin, koji ga je poznavao, ju je pričao, želeći da hafizu indirektno pošalje poruku, a ide ovako:


- Onomad, u nekom vodeničnom mlinu iza pola noći dolazili džini; igrali i pjevali u kolu: - Danas srijeda, sutra srijeda!, te se odnekud tu zatrefio i neki grbavac, pa ga izvukoše iz skrovišta i s njima ga u kolo metnu, vele: - Da vidimo jel' naš?

Oni povedoše kolo, a i on s njima poče igrati i pjevati: - Danas srijeda, sutra srijeda!


Pred zoru, hoće džini da idu, pa rekoše, dobar je ovaj grbavac, naš je, skinite mu tu grbu s leđa, pa nek' hoda uspravno. I tako i bi.


Drugu noć, čuo njegov ahbab, isto grbavac, kako se ovaj riješio grbe, pa će ti i on u mlin. I džini dođoše, pjesma i igra poče, izvukoše sad novog grbavca i u kolo ga staviše, i počeše: - Danas srijeda, sutra srijeda! A ovaj će, ko iz topa: - Stan'te, ne može tako, ako je danas srijeda, sutra je čtvrtak!


Džini skočiše na njega: - Ovaj nije naš, napolje ga i stavite mu i onu grbu od našeg prijatelja!

Tako, ovaj grbavac osvanu sa dvije grbe na leđima, - JER NIJE HTIO ŠUTITI I SA STANJEM NAOPAKIM SE POMIRITI!


Pa, eto, nek se zna SUTRA JE SRIJEDA, A PREKOSUTRA ČETVRTAK!


Ismet ef. Purdić

50 views
bottom of page