top of page

Božanski pokloni onima koji idu u džamiju



ABDEST


Ko se lijepo abdesti – polahko, temeljno perući svaki dio po tri puta, a zatim kaže: „Ešhedu en la ilahe illelah, vahdehu la šerike leh, ve ešhedu enne Muhammeden abdu ve resulu. Radijtu billahi Rabben, ve bil islami dina, ve bi Muhammedin, s.a.v.s., nebijjen ve resula, – biće mu oprošteni svi grijesi. S svakom kapljicom vode koja padne sa tijela koje se pere, izbriše se po jedan grijeh.


DOVA ODLASKA U DŽAMIJU


Poslanik je molio: - Bože daj mi svjelo u srcu i svjetlo na jeziu, svjetlo u mom vidu i svjetlo u mom sluhu, daj mi svjetlo sa desne i sa lijeve strane, svjetlo ispred i iza mene, svjetlo iznad i ispod, Bože, daj mi Tvoje svjetlo (u cijelosti). Bože od Tebe zaklona tražim da budem zaveden ili da nekoga zavedem, od nepravde; da je učinim nekome ili da se nepravda meni učini, od neznanja ili da neko sa neznanjem prema meni postupa.


ŠTO VIŠE KORAKA, VIŠE GRIJEHA OPROŠTENO


Sa svakim korakom koji se učini pri odlasku u džamiju, izbriše se jedan grijeh, upiše dobro djelo i podigne se jedan stepen – položaj roba kod Allaha.


ULAZAK U DŽAMIJU


U džamiju se ulazi desnom nogom, a izlazi lijevom i uči se ova dova: U ime Allaha, Bože neka je mir i spas na poslanika Muhammeda, Bože, otvori mi vrata Tvoje milosti. Izlazi se lijevom nogom, uz dovu: U ime Allaha, Bože neka je mir i spas na poslanika Muhammeda, Bože, otvori mi vrata Tvoga dobra.


DVA REKATA TEHIJJETU-L-MESDŽIDA


Kad god se uđe u džamiju, prije sjedanja lijepo je klanjati dva rekata namaza Tehijjetu'l-mesdžid (Namaz za pozdrav džamiji).


U hanefijskom mezhebu se ova dva rekata ne klanjaju u zabranjenim vremenima: Kad sunce zalazi ili izlazi, kad je u zeniti, poslije klanjanog farza ikindije i sabaha. I svakako se ne klanjaju kad je nastupio farz-namaz ili za vrijeme hutbe petkom, jer je po hanefijskom preče da se sluša hutba koja je farz, nego da se klanja nafila koja je samo mustehabb – pohvalna.


PONAVLJANJE EZANA


Svi oni koji čuju ezan, bilo u džamiji ili vani, ponavljat će za mujezinom, a onda proučiti dovu: Gospodaru ovog savršenog poziva i nastupajućeg namaza, podari Muhammedu zagovorništvo, dobrotu i uzvišeni položaj i postavi ga na poziciju počasti i hvale koju si mu obećao. Ko prouči ovu dovu, imat će pravo na Poslanikov šefa'at - zagovaranje na Sudnjem danu.


DOVA IZMEĐU EZANA I IKAMETA


Dova između ezana i ikameta je primljena kabul dova, pa koristite to vrijeme da molite za vaše potrebe, pokajanje, traženje dženneta, oprosta i upute.


DOVA POSLIJE NAMAZA


Dova poslije namaza je primljena – hadis. Misli se na dovu prije predaje selama iza Rabbena, ili, po drugom tumačenju, sve što se dovi iza predaje selama.


KO PROUČI AJETU-L-KURSIJJU IZA NAMAZA


Ko prouči Ajetu-l-Kursijju iza namaza, ništa ga ne dijeli od dženneta osim smrti.


SALAVATI IZA NAMAZA


Ko donese jedan salavat na Poslanika, Allah na njega uzvrati deset puta više. Zato uzmite sebi u zadatak da makar deset salavata kažete iza svakog namaza. To je pedeset dnevno. A najbolje bi bilo da sebi stavite u obavezu 100, 500 ili 1000 salavata svaki dan. To će vam promijeniti život, poglede, donijeti olakšanje, rasteretiti briga, odagnati strahove, uliti smirenost, samopouzdanje i vaša dova će biti kabul, bi iznillah.


ČEKANJE NAMAZA IZA NAMAZA


Čekanje namaza iza namaza podiže deredže kod Allaha, briše grijehe i broji se u najbolja djela kod Njega.


Imam Ismet EF. Purdić

45 views
bottom of page