top of page

Posljednji bosanski kralj, Stjepan Tomašević Kotromanić



05. juna 1463. umro je (pogubljen) posljednji bosanski kralj, Stjepan Tomašević Kotromanić.

Nakon smrti kralja Tomaša (10. avgusta, 1461.), za čiju smrt se odgovornim smatra upravo njegov sin Stjepan Tomašević, "kraljica Katarina se potuži kod svoga prijatelja cara Mehmeda (Fatiha), koji došavši u Bosnu za osvetiti smrt svoga prijatelja kralja Tomaša."


(Ivan fra Franjo Jukić, Putopisi i istorisko-etnografski radovi, 273.)


P.S.:


1. Sultan Mehmed Fatih je bio prijatelj kralja Tomaša Kotromanića i kraljice Katarine Kosače.


2. Kraljičin mlađi brat Stjepan je prihvatio islam i postao Ahmed-paša, te oženio unuku sultana Mehmeda Fatiha. Kasnije je bio tri puta veliki vezir!


3. Kraljičin sin Sigismud je primio islam i postao Ishak-beg, namjesnik Balikesira na Egejskom moru. Zajedno sa daidžom Ahmed-pašom imao je slavnu karijeru.


4. Kraljičina kćerka Katarina (mlađa) također je primila islam i postala Emina-hatun. Boravila je kod majčinog amidže Isa-bega Ishakovića (Kosače Hranića) u Skoplju, gdje je i sahranjena. Inače, kraljičin amidža, Isa-beg Ishaković, prvi je sandžak-beg Sarajeva i njegov osnivač. Bio je u Sarajevu kada je sultan došao u Bosnu i zajedno sa velikim vezirom Mahmud-pašom Anđelovićem (Bošnjakom) učestvovao u uspostavljanju nove vlasti.


5. Pitanje: Zašto bi kraljica Katarina "pobjegla" u Rim i ostavila djecu na milost i nemilost sultanu, koji je inače bio njen prijatelj i prijatelj njenoga muža? Zašto bi bježala, a ima amidžu Isa-bega u Sarajevu?


Abdulaziz Rizvić

57 views
bottom of page