top of page

21. ramazana prisjećamo se šehidske smrti hazreti Alije ibn Ebi Taliba, r.a.


21. ramazana prisjećamo se šehidske smrti posljednjeg od četvorice pravednih halifa, imama Alije ibn Ebi Taliba, radijallahu anhu!


Ubio ga je musliman, haridžija, koji ne samo da nije htio klanjati namaz iza njega, već ga je smatrao i nevjernikom.


Alija je bio kapija znanja i spoznaje, predvodnik pravednih, zapovjednik pravovjernih i uzor bogobojaznih. Prvi se odazvao Vjerovjesnikovom pozivu i povjerovao mu, odmah nakon majke pravovjernih, Hatidže, radijallahu anha.


Posjedovao je znanje, blagost i hrabrost. Odlikovan je bistrinom uma i shvatanja, govorništvom i rječitošću, visokim ahlakom i edebom.


Njegovo puno ime je: Ali ibn Ebi Talib ibn Abdulmuttalib ibn Hašim ibn Abdi Menaf, Emiru-l-mu'minin, Ebu-Hasen El-Kurešī El-Hašimī.


Rekao je Ibn Abbas, radijallahu anhuma: „Prva osoba koja je primila islam nakon Hatidže bio je Alija ibn Ebi Talib!"


Rođen je deset godina prije poslanstva. Odrastao je u kući Muhammeda Mustafe, sallallahu alejhi ve sellem, i nikada se nije odvajao od njega, osim u pohodu na Tebuk, kada ga je Resulullah, sallallahu alejhi ve sellem, ostavio u Medini kao svoga zamjenika.


Njegova supruga je bila hazreti Fatima, alejhes-selam, očna zjenica i svjetlo očiju Allahovog Miljenika, sallallahu alejhi ve sellem.


Alija je bio bajraktar i nosio je bajrak islama u većini pohoda koje je predvodio Resulullah, sallallahu alejhi ve sellem.


Kada je u Medini bratimio muhadžire i ensarije, plemeniti Poslanik, alejhis-salatu ves-selam, rekao mu je: "Ti si moj brat!"


Imam Ahmed ibn Hanbel kaže: „Ni o jednom ashabu nije preneseno toliko predaja kao što je preneseno o Aliji!”


Allah bio njime zadovoljan!


Priredio: Abdulaziz Rizvić



164 views
bottom of page