top of page

Kako ćeš prepoznati Allahove miljenike - evlije na zemlji?!



Put koji vidi do stepena vilajeta počinje sa farzovima, puno nafila, pa ustrajnošću u ihsanu - dobročinstvima, zatim skrivanjem dobrih djela, zikrom i salavatima, učenjem i tedebburom (promišljanjem) Allahove Knjige, davanjem i pomaganjem, kajanjem i radi Allaha plakanjem, čuvanjem od harama i mekruha, osamom radi kroćenja nefsa, stavljanjem ega pod serdžadu i stiskanjem dugim kijamom i sedždama, ubijanjem mahana i zagledanjem u sebe šta fali i šta ne valja, zatim dovama da Allah sve to primi i učini halis radi Njega i pomogne da se na tom putu ustraje, a sve pod nadzorom strogog učitelja koji je to sve prošao na isti način, uz znanje, edeb, ibadet, terbijjet, amel, iršad i na poslijetku izun.


Manifesti vilajeta, to su svi ibadeti, ali oni kod evlije imaju trajnost, iskrenost, svjetlo, toplinu, ljepotu i trag u realnosti, medju robovima božijim i u zajednici.


Ali od svih ibadeta, neki ibadeti posebno ukazuju na evlije jer su u isto vrijeme voljeni kod Allaha, dragi ljudima, zahtjevni u praksi i posebno pozitivno uticajni na ljude i okolinu. Po tim ibadetima možete prepoznati evlije:


1. ko javno ne griješi, 2. ko namaze ne propušta, 3. ko puno Allaha spominje, 4. ko se za džamiju veže, 5. ko se lijepo ahlakli ponaša u raznim situacijama, 6. ko oprašta ljudima, 7. ko jetima pazi, 8. ko želi ljudima dobro kao sebi, 9. ko je milostiv i blag, 10. ko je darežljiv iako ima i svojih potreba, 11. ko plače radi Alllaha kad se spominje Allah, Poslanik, nagrada i kazna…, 12. ko ne raspravlja iako ima znanje, 13. ko stanje popravlja, 14. ko voli siromašne i s njima se druži, 15. ko o dobru priča ili šuti, 16. ko roditeljima ugadja, 17. ko na porodicu pazi i vjeri ih uči, 18. ko rodbinu obilazi, 19. ko komšiju ne remeti, već mu hizmet čini, 20. ko od sumnjivog bježi,


Tražite ovakve Allahove robove i družite se s njima, gledajte da budete u njihovim dovama.


Imam Malik kazuje o ovakvim robovima:


“Znam pedesetak ljudi u džamiji Allahovog Poslanika, a vi ih i ne opažate (nebitni su vam) kada bi se Allahovim imenom za nešto zakleli, Allah bi im zakletvu ispunio i njihovu dovu, da zamole, On bi uslišao.”


Kod Allaha veliki, medju ljudima neprimjetni.


(Ismet Purdić, Melbourne, 04.11.2022.g.)

180 views
bottom of page