top of page

Između Ebu Hanife i Ebu Mensur el- Maturidija (II)



(Božije stvaralačko svojstvo - et-Tekvin)


Kaže Ebu-Hanife, r.a., u Fikhu-l-ekberu:


"Bog bijaše Stvoritelj prije nego li je stvorio, Opskrbitelj, prije nego je opskrbio." (Ebu-Hanife, Fikhu-l-ekber, str. 73. U Komentaru el-Magnisavija, Edukativni centar Ebu Hanife, Novi Pazar, 2015.)


Za imam el-Maturidija, isto kao kod Ebu-Hanife, r.a., tekvin - stvaranje je "bespočetno Allahovo svojstvo." (El-Maturidi, Te'vilatu ehli-s-sunneh, 268/1, Medžlisu-l-a'la li-š-šu'uni-l-islamijjeh, Kairo, 1971.g.)


Kaže el-Maturidi: "Ako bude rečeno: Ako je Allah opisan tekvinom - stvaranjem u bespočetnosti, zašto onda takvim ne biva i stvoreno? Reći će mu se: "Zato što je On stvari stvorio da budu onda kada budu. To je isto poput govora o kudretu - moći nad stvarima, iradetu - volji za njima ili ilmu - znanjem o njima, da svaka stvar bude u svom vremenu. Stvorenost se veže za ono što biva, a ne za znanje o njemu. Ono što biva biva kao svaka druga stvorena stvar, bez ikakve promjene znanja o njoj ili moći nad njom." (El-Maturidi, Kitabu-t-tevhid, str. 110-111, Mektebetu-l-Iršad, Istanbul)


Kaže Nuruddin es-Sabuni el-Maturidi: "Njegovo stvaranje je trajno, od bespočetnosti do vječnosti. Postojanje svega postojećeg se u vremenu njegovog postojanja veže za Njegovo bespočetno stvaranje. Ovo je kao kada neko u mjesecu Ša'banu veže razvod žene za dolazak mjeseca Ramazana. Veza ostaje propis do Ramazana, da bi se razvod desio u trenutku njegovog dolaska, zbog te veze." (Es-Sabuni, el-Bidajetu fi usuli-d-din, str.33., Damask, 1979. g.)


Kaže imam en-Nesefi, jedan od najpoznatijih maturidijskih učenjaka: "Što se tiče "svojstava djela" poput stvaranja, opskrbljivanja, počašćavanja, davanja blagodati, dobročinstva, milosti, oprosta i upute, sva ona su oduvijek i bespočetna i nisu On niti nešto mimo Njega, kao što smo o tome govorili. Eš'arije kažu da su sva ova svojstva stvorena. Rekli su: On "nije bio/nazvan Stvoritelj" sve dok nije stvorio stvorenja i "nije bio/nazvan Opskrbitelj" sve dok nije opskrbio stvorenja.


Ali, mi kažemo: Dozvoljeno je da se nazove Stvoriteljem čak i ako nije stvorio stvorenja, kao i da se nazove Opskrbiteljem čak i ako nije opskrbio stvorenja. Zar ne vidiš da se neko od nas, ako ima moć (umijeće) za krojenje, naziva krojačem čak i ako se od njega nije desilo krojenje. Isto je i ovdje. Pošto Allah, dž.š., ima moć za stvaranjem i opskrbljivanjem onda se on naziva Stvoriteljem i Opskrbljivačem. Zar ne vidiš da Allah, dž.š., sebe naziva "Vladarem Sudnjeg dana" iako još uvijek nije stvorio Sudnji dan. Pošto On ima moć da ga stvori i učini Sebe je nazvao tim imenom. Isto je i ovdje, s tim što ovaj odgovor nije jak.(Sami: Zato što to navodi da se pomisli da Allah, dž.š., stvara svojim potencijalom za stvaranjem. Njegovo stvaranje potencijalom za stvaranje je metafora. Allah, dž.š., je i prije stvaranja stvorenja u stvarnosti bio Stvoritelj (Sami: Zato što se stvaranje, opskrbljivanje i sl. izvršava tekvinom, a On oduvijek posjeduje tekvin), u značenju da je ovaj opis ostvaren kod Njega i da to nije metafora. Riječi: "Stvara potencijalom stvaranja" navode na pomisao da je On u sposobnosti i u mogućnosti da izvrši ili ne izvrši u nekom vremenu. A nije tako. On je bio Stvoritelj - izvršenog stvaranja, koje se dešava u vremenu u kome je to htio. Ono što je vezano za navedeno je došlo kasnije.


(Sami: On je stvorio npr. svijet za njegovo vrijeme, ne u bespočetnosti, i on će izaći u tom vremenu za koje je stvoren) Zaključak je da On, Uzvišeni, kako je to rekao imam et-Tahavi: "Nije od stvaranja stvorenja dobio ime Stvoritelj, niti je od stvaranja živih bića dobio ime Tvorac. Njemu pripada značenje Božanstva i bez onih koji Ga obožavaju, kao i značenje Stvoritelja i bez onih koje je stvorio.") Ispravan odgovor je da se kaže: Ova svojstva opstoje uz Allahovo biće oduvijek zbog toga što, ako ne bi oduvijek opstojala uz Allahovo biće onda bi biće Uzvišenog bilo podložno promjeni, a to je nemoguće. (Ebu-l-Mu'in en-Nesefi, Bahru-l-kelam, 91-92, Daru-l-ferfur, Damask)


Sami: Allah, dž.š., između ostalih nebrojenih svojstava savršenstva posjeduje tri svojstva: Kudret - moć, Iradet - volju i Tekvin - stvaranje. Svako od tih svojstava ima određenu vezu sa stvorenjima. Veza Volje za ono što se želi je nestvorena - bespočetna. Volja određuje ono što se želi vremenom njihovog postajanja. Veza Moći, kod maturidija, je Njegova pripravnost za stvaranjem stvari ni iz čega. Veza Moći nije samo stvaranje ili uništavanje jer bi u suprotnom bila stvorena, već je to Njegova pripravnost za stvaranjem tih stvari. Što se tiče Stvaranja to je Allahovo bespočetno svojstvo koje nije isto što i stvorenje. On slje stvorenja stvorio u bespočetnosti za vrijeme njihovog pojavljivanja. Izvršna veza Stvaranja sa stvorenim je stvorena u njegovom vremenu postajanja. Tekvin je svojstvo iz kojeg proizilazi radnja, a nije sama radnja.


Što se tiče haševijja i sljedbenika Ibn-Tejmijje oni smatraju da je Božije stvaranje sama radnja i da je ono stvoreno, te prema njima Božije biće može biti podložno stvaranju što je neispravno i daleko od stava ehli sunnet vel džemata.


Kod Eš'arija kada se kudret veže za nešto on ga stvara ili čini nepostojećim. Pošto se kudret veže samo za moguće stvari, a ne veže za nemoguće niti za nužne, a one su u svojoj osnovi one koje su spremne za postojanje, nema potrebe za njihovim dodatnim pripremanjem. Kada se Kudret svojom stvorenom izvršnom vezom veže za ono što je moguće onda se, gledajući sa aspekta ploda toga, to naziva Tekvinom, ako je plod te veze opskrbljivanje onda se to naziva Opskrbljivanjem, a ako je plod te veze smrt onda se to naziva Usmrćivanjem. Tekvin je, dakle, kod el- Eš'arija opis radnje. Opis nije isto što i svojstvo. Za pripisivanje Bogu svojstva potreban je kategorički argument, dok za Njegov opis nije potreban kategorički argument već je potrebno da ne aludira na neku manjkavost.


Kod Maturidija kada se kudret veže za nešto on ga čini spremnim za postojanje dok ga tekvin stvara. Dakle, kudret je stavljanje stvari u opseg mogućih. Spremanje stvorenja za stvaranje nije ona njihova spremnost u osnovi koja je kod mogućih stvari jednaka za njihovo postojanje i njihovo nepostojanje, već je to dodatna spremnost koja čini prevagu nad nepostojanjem. To je iz razloga što kudret sa aspekta jezika znači "omogućavanje" ali ne uvijek i samo stvaranje. Allah, dž.š., kaže: "وَاللَّهُ عَلَى كُلِّ شَيْءٍ قَدِيرٌ " - "Allah, dž.š., nad svim stvarima Moćan" (Ali Imran, 189.) Iz toga se ne razumije da je On stvorio sve stvari. Postoje stvari koje On može da stvori ali ih nije stvorio. Zbog toga Maturidije dodaju svojstvo Tekvin kao posebno Allahovo svojstvo koje opstoji uz Njegovo biće. U suštini, razlika između eš'arija i maturidija u ovom pitanju je u tome da li se bespočetna podesna veza moći i izvršna stvorena veza moći vraćaju na isto svojstvo - Kudret, kao što to kaže el- Eš'ari, ili se stvorena izvršna veza veže za posebno nestvoreno svojstvo Stvaranja - Tekvin, a nestvorena podesna veza za svojstvo Moći - Kudret.


Priredio: Sami ef. Džeko

47 views

Recent Posts

See All
bottom of page