top of page

Imam ehli sunneta Ebu-l-Hasen el-Eš'ari, djelo el-Ibana i neka njegova izgubljena djela

MAM EHLI SUNNET VE-L-DŽEMATA EBU-L-HASEN EL-EŠ'ARI, RADIJALLAHU ANHU, DJELO EL-IBANA I NEKA NJEGOVA IZGUBLJENA DJELA



"Postoje indirektni dokazi u djelu Ibn-Asakira "Tebjinu kezibi-l-mufteri fima nusibe ile-l-imami-l-Eš'ari" i djelu "Mudžerredu melekati-l-imami-l-Eš'ari" Ibn-Fureka, kao i u djelima drugih ranih ešarijskih prvaka da je imam el-Eš'ari djelo "El-Ibane" napisao odmah po napuštanju pravca mutezila, a ne na kraju svog života kako mu se to želi pripisati, te da kroz to djelo spominje "mezheb sljedbenika hadisa" kako bi prikupio podršku za borbu protiv mu'tezila.


To djelo, nažalost, iako je danas djelimično prisutno u javnosti, nije štampano iz pouzdanih prepisa te ne može biti uzeto kao referenca za stavove imama el-Eš'arija, pogotovo zbog očiglednog neslaganja sa dijelom originalne el-Ibane koji je prenio imam Ibn-Asakir u Tebjinu. Knjiga "el-Lum'a" (prevedena na naš jezik kao "Bit polemike sa otpadnicima i inovatorima") se smatra jednom od poslednjih el-Eš'arijevih knjiga.


El-Makrizi navodi da je imam el-Eš'ari napisao i tefsir u 70 tomova. Ebu-Bekr Ibnu-l-Arebi navodi da je taj tefsir bio u 500 tomova. Većina ešarijevih knjiga je nestala tokom Mongolskih napada. Šemsuddin ed-Davudi navodi u Tabekatu-l-mufessirin da je El-Ešari napisao i djelo "El-Muhtezin fi ulumi-l-Kur'an" i da je stigao do sure el-Kehf, a da je u tom trenutku njen obim bio 100 tomova."


Dr. Hamza el-Bekri


(Priredio: Sami ef. Džeko)

36 views

Recent Posts

See All
bottom of page