top of page

„Gdje je Allah?“ ili „Ko je tvoj Gospodar?“


Hadis u kome se spominje navedeno pitanje je došao još u nekoliko verzija:


1. Predanje koje prenosi Ata b. Jesar, u kojem stoji da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, pitao gdje je Allah, pa je robinja odgovorila da je na nebesima.


2. Predanje koje se isto tako prenosi od Ataa b. Jesara, u kojem stoji da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, podigao prst šrema nebesima kao da pita ko je na nebesima (ez-Zehebi, el-Uluvv li’l-'Aliji i’l-'Azim, 1/254)


3. Predanje koje prenosi Ata b. Jesar, u kojem stoji da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, pitao: „Da li svjedočiš da nema drugog boga osima Allaha?“ Robinja je potvrdno odgovorila, pa je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, pitao: „Da li svjedočiš da je Muhammed Allahov rob i Poslanik?“ Robinja je potvrdno odgovorila (Abdurrezzak, el-Musannef, 9/195).


Hadis se u istoj verziji prenosi i od Ubejdullah b. Utbea (Ebu Davud, Ejman, 16 ; Ahmedb. Hanbel, 3/452).


4. Predanje u kojem stoji da je robinja samo išaretom odgovorila na Poslanikovo, sallallahu alejhi ve sellem, pitanje (Ebu Davud, Ejman, 16 ; Ahmed b. Hanbel, 2/291). Dakle, na posmenuto pitanje, ona je samo podigla ruku.


5. Predanje u kojem stoji da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, pitao: „Ko je tvoj Gospodar?“ (Ibn Huzejme, Kitabu 't-tevhid, 123). Robinja je rukom pokazala prema gore.


6. Predanje u kojem stoji da je pogledom naišaretila.


Postoji 6 sličnih predanja koja navodimo:


1. Od Šerida b. Suvejda, radijallahu anh, se prenosi da je došao Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem, i rekao kako je njegova majka oporučila da oslobodi jedu robinju koja je vjernica. Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je rekao da je k njemu dovede. Kada ju je doveo, Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, ju je upitao: „Ko je tvoj Gospodar?“ Kada je odgovorila Allah, upitao ju je ko je on, pa je odgovorila da je on Allahov Poslanik, na šta je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao Šeridu, radijallahu anh, da je oslobodio jer je ona vjernica (Ahmed b. Hanbel, 4/222, 388-9 ; Ibn Hibban, 1, 419)


2. Ibn Ebi Šejbe bilježi sličan događaj, u kojem se spominje da je Poslanik, sallallahu alejhi ve selem, pitao: „Svjedočiš li da nema boga osim Allaha i da sam ja Allahov Poslanik?“ Kada je potvrdno odgovorila, naredio je da je oslobodi (Ibn Ebi Šejbe, 7/215).


3. Hakim bilježi da je Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem, doša jedna žena i s njom crna robinja. Da bi saznao da li je vjernica, postavio joj je sljedeća pitanja:


- Ko ti je Gospodar?

- Koja ti je vjera?

- Ko sam ja?

- Klanjaš li namaz?

- Potvrđuješ li da je istina ono što ssam ja dostavio od Allaha?


Pošto je na sve potvrdno odgovorila, naredio je da je pusti (el-Hakim, 3/258).


4. Da bi Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, provjerio da li je jedan čovjek koji je ugledao mlađak ramazana vjernik, postavio mu je pitanje:


- Svjedočiš li da nema boga osim Allaha i da sam ja Allahov Poslanik?


Budući da je potvrdno odgovorio, rekao je da zaposte (Ebu Davud, Sijam, 14 ; Nesai, Sijam, 8 ; Tirmizi, Savm, 7, Ibn Madže, Sijam, 6).


5. Jedan dječak koji je bio Židov se razbolio, pa ga je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, posjetio. Upitao ga je da li nema boga osim Allaha, pa je potvrdno odgovorio. Zatim ga je upitao da li svjedoči da je Muhammed Allahov Poslanik, pa je i na to potvrdno odgovorio. Kada je umro, ashabi su ga opremili i klanja mu je dženaza (Taberani, el-Mu’džemu’l Kebir, 8/67 ; Hejsemi, Medžme'u’z-Zevaid, 2/323).


6. Predanje o Ibn Sajjadu koje bilježe Buharija i Muslim, a u kojem stoji da ga pitao Poslanik, salllahu alejhi ve sellem, da li svjedoči da nema boga osim Allaha.


Dakle, Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je u hadisima koji su jako rašireni pitao da li osoba vjeruje u Allaha, a ne gdje je Allah. Hadis u kome se spominje gdje je Allah se navodi u više suprotstavljenih verzija.


U 12. ajeru sure el-En'am stoji: „Reci ko je onaj kome pripada ono sto je na nebesima i Zemlji?"


Priredio: Dženan Hasić, prof.

110 views
bottom of page