top of page

Ebu Hanife nije koristio svoje znanje da bi sticao neku dunjalučku korist, niti mu je to bio cilj



NA PUTU KA AHIRETU TEŽEĆI DA SEBE I DRUGE LJUDE SPASI, ISTINSKOG UČENJAKA NE ZAUSTAVLJAJU DUNJALUČKI UKRASI

Abdullah b. Mubarek je rekao: “Nisam vidio tako bogobojaznog kao što je Ebu Hanife. On je iskušavan bičevanjem i imetkom.”


To je ona politička propaganda i pokušaji zastrašivanja. Ona je korištena u njegovom slučaju, ali ga nije odvratila od njegovog cilja.


Ibn Džurejh kaže: “Shvatio sam da je Nu'man, fakih Kufe, bogobojazan čovjek, koji se veoma trudi na putu vjere i nauke. Zaista ljudi okrenuti ovom svijetu ne mogu naštetiti onima čiji je cilj onaj svijet.”


Ebu Hanifi je ponuđen dunjaluk, ali ga on nije želio. Udarali su ga bičem ne bi li prihvatio, ali je on odbio.


Jezid b. Harun kaže: “Upoznao sam mnogo ljudi, ali nisam vidio boljeg, razboritijeg i bogobojaznijeg od Ebu Hanife.”


Zehebi kaže: “Bio je imam, učenjak, praktičar, pobožnjak. Njegovi moralni principi bili su visoki i nije prihvatao poklone vladara.”


Ono čime se Ebu Hanife naročito isticao je i to da nije koristio svoje znanje da bi sticao neku dunjalučku korist, niti mu je to bio cilj. Traženje znanja nije mu bila prepreka za bavljenje trgovinom i sticanje halal imetka. To je pravac ashaba i dobrih prethodnika, kao što ih je njihov Gospodar, dž.š., opisao: "Ljudi, koje kupovina i prodaja ne ometaju da Allaha spominju i koji molitvu obavljaju i milostinju udjeljuju, koji strahuju od Dana u kom će srca i pogledi biti uznemireni." (En- Nur, 37)


Oni su se bavili trgovinom i prodajom, ali ih to nije spriječilo od spominjanja Allaha, od namaza i sticanja znanja.


Gdje je ovakav pristup u odnosu na onoga koji je svoje znanje učinio sredstvom za sticanje imetka, o kojem god se izvoru radilo?!


Ili u odnosu na onoga koji se posvetio sticanju znanja, a njegove oči su pružene prema ljudima i iščekivanju pomoći od njih?!


Ili onoga koji se uzdiže, tvrdeći da ga ne zanima dunjaluk, a svu svoju snagu uložio je ne bi li se okoristio od bogatih i bližnjih?!


(Iz knjige "Sa četvericom velikih imama", od šejha Selmana el-Aude, koja je nedavno štampana u izdanju Izdavačke djelatnosti "Hedef" iz Zenice i koja je dostupna našem čitateljtsvu)


Šefik ef. Kurdić

89 views

Recent Posts

See All
bottom of page