top of page

Dogodilo se u Ramazanu - ramazanske bitke (II dio)


11. Ekspedicija Halida ibn el-Velida na (Benu) Džezime (Ekspedicija na Gumejsu (El-Gumejsa').


Vrijeme: ramazan 8. god. po Hidžri (januar 630. godine).


Lokacija: Gumejsa (El-Gumejsa'), južno od Mekke, današnja Saudijska Arabija.


Opis: Nakon zauzimanja Mekke i nakon Ekspedicije na Nahlu, Muhammed, a.s., je poslao Halida ibn Velida, r.a., zajedno sa 350 boraca, u Gumejsu protiv Benu Džezime. Ekspedicija je bila uspješna. Pleme Džezime je primilo islam. Bilo je oko 10 poginulih nemuslimana (mušrika).


12. Ekspedicija Et-Tufejla ibn Amra ed-Devsija na Devs (Ekspedicija s ciljem rušenja kipa Zu-l-Keffejna, Ekspedicija protiv Zu-l-Keffejna).


Vrijeme: ramazan 8. god. po Hidžri (januar 630. godine).


Lokacija: naseobine plemena Devs južno od Mekke, današnja Saudijska Arabija.


Opis: Nakon zauzimanja Mekke, Muhammed, a.s., je poslao Et-Tufejla ibn Amra ed-Devsija, r.a., zajedno sa jednim vodom, na njegovo pleme Devs, da sruši kip arapskog božanstva Zu-l-Keffejna, te da nabavi od njih katapulte i udarne ovnove za opsadu Taifa. Ekspedicija je bila uspješna: kip je srušen, bez žrtava, a i opsadne mašine su obezbijeđene.


13. Ekspedicija Halida ibn el-Velida na (Benu) Has'am (Druga ekspedicija na (Benu) Has'am).


Vrijeme: c. ramazan 9. god. po Hidžri (c. novembar 630. godine).


Lokacija: naseobine plemena Devs južno od Mekke, današnja Saudijska Arabija.


Opis: Muhammed, a.s., je poslao odred, na čelu sa Halidom ibn el-Velidom, r.a., protiv Benu Has'ama. Ekspedicija je bila uspješna. Nijedan ashab nije ubijen, dok je 10-ak mušrika poginulo.


14. Ekspedicija Ebu Sufjana ibn Harba i El-Mugire ibn Šu'be na Taif (Ekspedicija s ciljem rušenja kipa El-Lata, Ekspedicija protiv El-Lata).


Vrijeme: ramazan 9. god. po Hidžri (novembar 630. godine).


Lokacija: Taif, grad 100 km jugoistočno od Mekke, današnja Saudijska Arabija.


Opis: Nakon predaje Taifa, Muhammed, a.s., je poslao Ebu Sufjana ibn Harba, r.a., i El-Mugiru ibn Šu'bu, r.a., zajedno sa grupom ashaba, u Taif, da sruše kip arapskog božanstva El-Lat. Ekspedicija je bila uspješna: kip je srušen, bez žrtava.


15. Ekspedicija Halida ibn Seida u Jemen.

Vrijeme: c. ramazan 9. god. po Hidžri (c. novembar 630. godine).


Lokacija: Jemen, jugoistočni kraj Arabijskog poluotoka.


Opis: Muhammed, a.s., je poslao Halida ibn Seida ibn el-Asa, r.a., u Jemen, kako bi se uvjerio da su jemenska plemena primila islam, posebno pleme Mudhidž i stanovnici San'e, te kako bi, po prvi put, prikupio od njih zekat. Ekspedicija je bila uspješna: plemena su potvrdila svoju pripadnost islamu, a dali su i zekat.


16. Povratak sa Pohoda na Tebuk.


Vrijeme: ramazan 9. god. po Hidžri (decembar 630. godine).


Lokacija: Tebuk, oblast na krajnjem sjeverozapadu Arabijskog poluotoka, blizu Akabskog zaliva, današnja Saudijska Arabija.


Opis: Muhammed, a.s., je načuo da se Bizantijci spremaju da izvrše invaziju na Arabijsko poluostrvo sa snagom od 40 000 vojnika. Stoga je spremio ogromnu vojsku od 30 000 boraca, te se zaputio u Tebuk, na granice Arabije. U regionu Tebuk je ostao nekih 20-ak dana, izvidio teritoriju, uzeo prisegu od tamošnjih arapskih plemena. Kada se uvjerio da se invazija neće dogoditi, vratio se u Medinu. Ovo je najveći vojni pohod kojeg je Muhammed, a.s., organizovao. Iako nije došlo do sukoba, Muhammed, a.s., je ovim pohodom pokazao Bizantijcima da je sjeverni dio Arabije u muslimanskim rukama.


17. Ekspedicija Alije ibn Ebu Taliba na Mudhidž (Ekspedicija Alije ibn Ebu Taliba u Jemen).


Vrijeme: ramazan 10. god. po Hidžri (decembar 631. godine).


Lokacija: Jemen, jugoistočni kraj Arabijskog poluotoka.


Opis: Muhammed, a.s., je poslao h. Aliju ibn Ebu Taliba, zajedno sa 300 konjanika, u Jemen, da, između ostalih, pozove pleme Mudhidž u islam. No, oni ne samo da su odbili, već su počeli napadati muslimani. Alija, r.a., je uzvratio, pa se zametnula kratka bitka, koja se završila muslimanskom pobjedom: jemensko pleme Mudhidž je primilo islam, dok je poginulo svega 20 mušrika.


18. Ekspedicija Alije ibn Ebu Taliba na Hemdan (Ekspedicija Alije ibn Ebu Taliba u Jemen).


Vrijeme: ramazan 10. god. po Hidžri (decembar 631. godine).


Lokacija: Jemen, jugoistočni kraj Arabijskog poluotoka.


Opis: Muhammed, a.s., je poslao h. Aliju ibn Ebu Taliba, zajedno sa 300 konjanika, u Jemen, da, između ostalih, pozove pleme Hemdan u islam. Naime, Halid ibn Velid, r.a., je šest mjeseci bezuspješno pozivao dotično pleme da se pridruži muslimanskoj zajednici. Kada je h. Alija ponudio Hemdancima da prime islame, oni su to prihvatili istog časa. Tako je ekspedicija postigla svoje ciljeve za jedan dan, bez ikakvih žrtava.


19. Ekspedicija Džerira ibn Abdullaha el-Bedželija na Zu-l-Hulesu (Ekspedicija s ciljem rušenja kipa Zu-l-Hulese, Ekspedicija protiv Zu-l-Hulese, Ekspedicija na Tebalu, Ekspedicija u Asir).


Vrijeme: ramazan 10. god. po Hidžri (decembar 631. godine).


Lokacija: Tebala u Asiru, 400 km jugoistočno od Mekke, današnja Saudijska Arabija.


Opis: Muhammed, a.s., je poslao Džerira ibn Abdullaha el-Bedželija, r.a., i El-Mugiru ibn Šu'bu, r.a., zajedno sa grupom ashaba, u Asir u Tebalu, da sruše kip arapskog božanstva Zu-l-Hulesa. Ekspedicija je bila uspješna: kip je srušen, bez žrtava.


20. Bitka kod Senijja (Bitka kod Mezara).


Vrijeme: ramazan 12. god. po Hidžri (novembar 633. godine).


Lokacija: Senijj (Es-Senijj), odnosno Mezar (El-Mezar), 150-ak km zapadno od današnjeg Bagdada, Irak.


Opis: Bitka u kojoj je Halid ibn Velid, r.a., potukao vojsku hrišćanskih iračkih Arapa, podanika Sasanijskog (Perzijskog carstva), na čelu sa Rebiom ibn Budžejrom. Muslimanskih boraca je bilo oko 15 000, dok je neprijatelj brojao snagu od 50 000 vojnika.


Jusuf Džafić

44 views
bottom of page