top of page

Dogodilo se u Ramazanu - ramazanske bitke (I dio)


1. Ekspedicija Hamze ibn Abdulmuttaliba na Sejfu-l-Bahr.


Vrijeme: ramazan 1. god. po Hidžri (mart 623. godine).


Lokacija: Is (El-Is), 200 km sjeverozapadno od Medine, današnja Saudijska Arabija.


Opis: Riječ je o prvoj vojnoj akciji Muhammeda, a.s. Hamza, r.a., je poslan na čelu 30-40 ashaba, tačnije muhadžira, protiv kurejšijske karavane od 300 konjanika, kojom je komandovao Ebu Džehl. Do borbe nije došlo zbog intervencije Kurejšije Medždija ibn Amra el-Džuhenija.


2. Bitka na Bedru (Drugi pohod na Bedr, Veliki Bedr, Dan Furkana, Dan razdvajanja, Dan kriterija, Prvi Bedr).


Vrijeme: 17. ramazan 2. god. po Hidžri (13. mart 624. godine).


Lokacija: Bedr, 150 km jugozapadno od Medine, današnja Saudijska Arabija.


Opis: Prva muslimanska bitka. Završila se pobjedom Muhammeda, a.s. Odigrala se između mekkanskih mušrika i muslimana. Muslimana je bilo oko 315 (83 muhadžira i 231 ensarija: 61 Evsija i 170 Hazredžija), dok je mušrika bilo oko 1000. Poginulo je 14 muslimana (6 muhadžira i 8 ensarija: 6 Hazredžija i 2 Evsija), te 70 mušrika.


3. Ekspedicija Umejra ibn Adijja protiv Asme bint Mervan.


Vrijeme: 25. ramazan 2. god. po Hidžri (21. mart 624. godine).


Lokacija: Medina, današnja Saudijska Arabija.


Opis: Muhammed, a.s., je poslao nekoliko ashaba, na čelu sa Umejrom ibn Adijjom, r.a., da ubiju Asmu bint Mervan, mušričku pjesnikinju koja se ismijavala sa islamom i muslimanima, te pozivala na Vjerovjesnikovo ubistvo. Eskpedicija je bila uspješna. Bio je samo 1 poginuli - 1 mušrik.


4. Ekspedicija Zejda ibn el-Harise na Vadi-l-Kura (Druga ekspedicija na Vadi-l-Kura, Ekspedicija protiv Ummu Kirfe, Ekspedicija na Medjen).


Vrijeme: ramazan 6. god. po Hidžri (januar 628. godine).


Lokacija: Vadi-l-Kura, povijesna dolina između Hajbera i Tejmaa. Identificira se sa današnjom dolinom Vadi-l-Džizl, u saudijskoj provinciji Medina.


Opis: Muhammed, a.s., je poslao grupu ashaba, na čelu sa Zejdom ibn el-Harisom, r.a., protiv Ummu Kirfe. Muslimani su odnijeli pobjedu. Poginulo je 30 mušrika, među kojima i Ummu Kirfa, a nijedan musliman.


5. Ekspedicija Galiba ibn Abdullaha el-Lejsija na El-Mejfea' (Četvrta ekspedicija na (Benu) Sa'lebe).


Vrijeme: ramazan 7. god. po Hidžri (januar 629. godine).


Lokacija: Mejfea (El-Mejfea), Nedžd, današnja Saudijska Arabija.


Opis: Muhammed, a.s., je poslao 130 ashaba, na čelu sa Galibom ibn Abdullahom el-Lejsijem, r.a., protiv Benu Aval i Benu Abd ibn Sa'lebe (Benu Sa'lebe). Ekspedicija je bila uspješna. Nijedan ashab nije ubijen, dok je više desetina mušrika poginulo.


6. Ekspedicija Ebu Katade ibn Rebi'e el-Ensarija na Batnu Idem (Ekspedicija na Gatafan).


Vrijeme: ramazan 8. god. po Hidžri (decembar 629. godine).


Lokacija: Batnu Idem, između Zu el-Merve i Zu Hašem, nekoliko desetina kilometara sjeverno od Medine.


Opis: Muhammed, a.s., je, prije pohoda na Mekku, poslao vod od osam ashaba, na čelu sa Ebu Katadom ibn Rebi'om el-Ensarijom, r.a., na Batnu Idem, područje plemena (Benu) Gatafan. Ekspedicija je bila uspješna. Poginuo je samo jedan musliman.


7. Oslobođenje Mekke.


Vrijeme: 20. ramazan 8. god. po Hidžri (11. januar 630. godine).


Lokacija: Mekka, današnja Saudijska Arabija.


Opis: Muhammed, a.s., se zaputio sa jakom vojskom ka Mekki. Iz same Medine je krenulo 6000 vojnika. Putem su im se pridružili borci iz plemena koja su primila islam. Tako je Vjerovjesnik, s.a.v.s., sa vojskom od 10 000 boraca, skoro bez borbe, zauzeo Mekku. Bilo je svega 15 poginulih: 2 muslimana i 13 mušrika. Nakon oslobođenja, Poslanik, a.s., je proglasio opću amnestiju za stanovnike Mekke.


8. Ekspedicija Halida ibn el-Velida na Nahlu (Druga ekspedicija na Nahlu, Ekspedicija s ciljem rušenja kipa El-Uzzaa, Ekspedicija protiv El-Uzzaa).


Vrijeme: ramazan 8. god. po Hidžri (januar 630. godine).


Lokacija: Nahla (Vadi Nahla), dolina između Mekke i Taifa, današnja Saudijska Arabija.

Opis: Nakon zauzimanja Mekke, Muhammed, a.s., je poslao Halida ibn Velida, r.a., zajedno sa 30 konjanika, u Nahlu, da sruše kip arapskog božanstva El-Uzza. Ekspedicija je bila uspješna: kip je srušen, bez žrtava.


9. Ekspedicija Amra ibn el-Asa na Ruhat (Ekspedicija s ciljem rušenja kipa Suvaa, Ekspedicija protiv Suvaa).


Vrijeme: ramazan 8. god. po Hidžri (januar 630. godine).


Lokacija: Ruhat, 5 km od Mekke, današnja Saudijska Arabija.


Opis: Nakon zauzimanja Mekke, Muhammed, a.s., je poslao Amra ibn el-Asa, r.a., zajedno sa jednim vodom, u Ruhat, da sruše kip arapskog božanstva Suva'. Ekspedicija je bila uspješna: kip je srušen, bez žrtava.


10. Ekspedicija Sa'da ibn Zejda el-Ešhelija na El-Mušellel (Ekspedicija s ciljem rušenja kipa El-Menata, Ekspedicija protiv El-Menata).


Vrijeme: ramazan 8. god. po Hidžri (januar 630. godine).


Lokacija: Mušellel (El-Mušellel) u Vadi Kudejd, današnja Saudijska Arabija. Kudejd je dolina koja se nalazi 150 km sjeveroistočno od Mekke. Duga je 150 km. Zahvata površinu od 1632 km2.


Opis: Nakon zauzimanja Mekke, Muhammed, a.s., je poslao Amra ibn el-Asa, r.a., zajedno sa 20 konjanika, u Mušellel, da sruše kip arapskog božanstva El-Menat. Ekspedicija je bila uspješna: kip je srušen, bez žrtava.


Jusuf Džafić

66 views
bottom of page