top of page

Mevlud - Rođenje Resulullaha a.s.


Bismillahi vel-hamdulillahi, Allāhumme salli 'alā Muhammedin ve 'alā āli Muhammed!

Rodjenje Resulullaha, alejhisselam, je poseban dan, kada se sve raduje; na nebesima, na zemlji, u moru, u vasioni, dan mevluda posljednjeg Božijeg Poslanika a.s. – hatemel enbija’i ešrefel murselin.

Allah dželleša'nuhu, je odabrao Pejgambera, alejhisselam, za plemenitu misiju, koja je u isto vrijeme milost svjetovima, kao što je milost i on sam, kao prenosilac Istine. U 107. ajetu, sure Enbija, Allah, dželleša'nuhu, kaze: “A tebe smo samo kao milost svjetovima poslali.” (El-Enbija’ 107)

Posljednji Allahov Resul, Muhammed, neka je na njega i njegovu porodicu Allahov mir i spas, rođen je u zoru, u ponedjeljak, 12. rebiul evvela, 571. godine u porodici Beni – Hišam, u Mekki, u Arabiji.

Kaze Allah subhanehu ve teala: "Vi u Allahovom poslaniku imate divan uzor za onoga koji se nada Allahovoj milosti i nagradi na onom svijetu i koji cesto Allaha spominje." (El-Ahzab, 21).

I kaze Allahu teala: "Zaista Allah i Njegovi meleki donose salavat na Vjerovjesnika! O vjernici, donosite i vi salavat (na njega) i saljite mu selam!" (El-Ahzab, 56).

Rekao je Miljenik, Hazreti Muhammed, sallallahu 'alejhi ve sellem: ''Kada me god neko poselami, Allah mi vrati dušu da mu odgovorim na selam.'' (Sahih Sunen Ebi Davud, 1795.)

Essalatu vessalamu aleyke ya Rasulallah Essalatu vessalamu aleyke ya Habiballah Essalatu vesselamu aleyke ya seyyidel evveline vel ahirin. Veselamun alel murselin, velhamdulillahi Rabbil alemin. Allāhumme salli 'alā Muhammedin ve 'alā āli Muhammed!

73 views
bottom of page