top of page

Izrael pozdravio proizraelske komentare saudijskog muftije i pozvao ga u posjetu


Izraelski ministar je u ponedjeljak pozdravio komentare saudijskog muftije da je palestinski pokret otpora Hamas teroristička organizacija.

Čestitamo Abdulazizu Alu Šejhu, vrhovnom muftiji Saudijske Arabije i predsjedniku Uleme zbog njegove fetve kojom zabranjuje borbu protiv Jevreja i njihovo ubijanje“, napisao je izraelski ministar komunikacija Ejub Kara na svom Twitter profilu.

Ministar je pozdravio muftijine komentare u kojima je proglasio Hamas terorističkom organizacijom, te je dodao: „Pozivam muftiju da posjeti Izrael, bit će dočekan sa velikim uvažavanjem“.

Ranije, muftija je kazao odgovarajući na pitanja u televizijskom programu da je borba protiv Izraela neprimjerena i da je Hamas ‘teroristička organizacija’, kao odgovor na postavljeno pitanje o dešavanjima u julu na okupiranoj Zapadnoj obali kada je Izrael zatvorio Mesdžidu-l-Aksu.

Izrael je 1967. godine okupirao Zapadnu obalu, uključujući Istočni Jerusalem, tokom arapsko-izraelskog rata, dok je cijeli grad aneksirao 1980. Godine tvrdeći da je on ‘nepodjeljeni i vječni glavni grad’ jevrejske države, potez koji međunarodna zajednica nikada nije priznala.

Međunarodni zakon smatra Zapadnu obalu i Istočni Jerusalem ‘okupiranim teritorijama’ i smatra sva jevrejska naselja ilegalnim.

Izvor: IslamBosna.ba

171 views

Recent Posts

See All
bottom of page