top of page

Fikhu'l-ekber - Sva Njegova svojstva i imena su vječna!

Updated: Dec 9, 2022



SVA NJEGOVA SVOJSTVA I IMENA SU VJEČNA

لم يزلْ ولا يزالُ بصفاتِهِ، وأسماؤُهُ صفةٌ لهُ، لم يحدُثْ لهُ صفةٌ ولا اسمٌ. لم يزلْ عالـمًـــا بعلمِهِ، والعلمُ صفتُهُ في الأزلِ. قادرًا بقدرتِهِ، والقدرةُ صفةٌ لهُ في الأزَلِ. وخالِقًا بتخليقِهِ، والتخليقُ صفةٌ لهُ في الأزلِ. وفاعلاً بفعلِهِ، والفعلُ صفةٌ لهُ في الأزلِ، والفاعلُ هوَ اللهُ تعالى، والفعلُ صفتُهُ في الأزلِ، والمفعولُ مخلوقٌ، وفعلُ اللهِ تعالى غيرُ مخلوقٍ، وصفاتُهُ في الأزلِ غيرُ محدثةٍ ولا مخلوقةٍ، فمن قالَ إنها مخلوقةٌ أو محدثةٌ أو وقفَ أو شكَ فيها فهوَ كافرٌ باللهِ.

„On je oduvijek i zauvijek sa Svojim imenima i svojstvima. Nijedno Njegovo svojstvo a niti ime nisu stvoreni. On je oduvijek Onaj koji zna Svojim znanjem, a znanje je Njegovo vječno svojstvo. On je oduvijek Onaj koji je moćan Svojom moći, a moć je Njegovo vječno svojstvo. On je oduvijek Onaj koji govori Svojim govorom, a govor je Njegovo vječno svojstvo. On je oduvijek Onaj koji stvara Svojim stvaranjem, a stvaranje je Njegovo vječno svojstvo. On je oduvijek Činilac koji čini Svojim činjenjem, a činjenje je Njegovo vječno svojstvo. Činilac, to je Allah Uzvišeni. Činjenje je Njegovo vječno svojstvo, a učinjeno je stvoreno. Činjenje Uzvišenog Allaha je nestvoreno. Njegova svojstva su oduvijek, nisu nastala a niti su stvorena. Ko kaže da su stvorena ili nastala, ili tom pogledu izrazi nesigurnost ili sumnju, taj ne vjeruje u Allaha.“

Komentar: „On je oduvijek i zauvijek sa Svojim imenima i svojstvima…“ (tj. On posjeduje savršena imena i svojstva, a spoznajemo Ga po Njegovoj uzvišenosti i ljepoti.) „Nijedno Njegovo svojstvo niti ime nije stvoreno…“ (tj. Sva Allahova svojstva i imena su oduvijek – bez početka, vječna – bez kraja… „On je oduvijek Onaj koji zna Svojim znanjem, a znanje je Njegovo vječno svojstvo…“ (tj. Njegovim vječnim znanjem, a ne znanjem kojem prethodi neznanje… Njegovo znanje je oduvijek i vječno, čisto od toga da se smanjuje ili povećava, suprotno znanju ljudi.) „On je oduvijek Onaj koji je moćan Svojom moći, a moć je Njegovo vječno svojstvo…“ (tj. Svojom moći koja je Njegovo vječno svojstvo, a ne moći koja je nastala…) „On je oduvijek Onaj koji govori Svojim govorom, a govor je Njegovo vječno svojstvo. On je oduvijek Onaj koji stvara Svojim stvaranjem, a stvaranje je Njegovo vječno svojstvo. On je oduvijek Činilac koji čini Svojim činjenjem, a činjenje je Njegovo vječno svojstvo…“ (tj. … kada stvara nešto iznova i čini to činjenjem koje se završava, kao čin stvaranja, On to stvara i čini činjenjem koje je Njegovo vječno svojstvo, a ne činjenjem koje nastaje…) „Činilac, to je Allah Uzvišeni…“ (tj. On Uzvišeni nema saučesnika u Svom činjenju, stvaranju, upravljanju…) „Činjenje je Njegovo vječno svojstvo, a učinjeno (mef'ūl) je stvoreno…“ (tj. nastalo kao posljedica Njegovog činjenja – neka je Uzvišen On!) „Činjenje Allaha Uzvišenog je nestvoreno.“ (tj. nije nastalo, jer je On Uzvišeni – Vječan, kao Činilac, i nije nužno da Njegovo činjenje bude stvoreno, premda je sām čīn stvoren!…) „Njegova svojstva su oduvijek, nisu nastala a niti su stvorena…“ (tj. sigurno nisu nastala uvođenjem u postojanje ili nečijim stvaranjem.) „Ko kaže da su stvorena ili nastala, ili u pogledu toga izrazi nesigurnost ili sumnju, taj ne vjeruje u Allaha.“ (tj. ko ne bude potvrdio da su Njegova svojstva vječna ili bude tvrdio da su nastala, odgađajući traženje njihove spoznaje, te ne bude govorio: Vjerujem u Allaha i Njegova svojstva na način koji On želi!, ili bude sumnjao u njih…, „taj ne vjeruje u Allaha.“ (tj. ne vjeruje u Njega zbog nevjerovanja u Njegova svojstva, a obavezan je da spozna Njegovo Biće (Zāt) i sva Njegova svojstva (sifāt). Neznanje i sumnja uzrokuju nevjerstvo (kufr), pogotovo ako se radi o spomenutim Allahovim svojstvima koja su naprijed izložena i kao takva poznata, a to su: život, moć, znanje, govor, sluh, vid, volja, stvaranje i opskrbljivanje.)

Izvor: Ebu Hanife, El-Fikhu'l-ekber (poslanica o vjerovanju Ehli-sunneta vel-džema'ta), sa komentarom Mulla Alija El-Karija i kratkim podnožnim napomenama šejha Vehbija Sulejmana Gavdžija, Daru'l-bešairi'l-islamijje, Bejrut, 1997.g.

(Preveo i prilagodio: Abdulaziz Rizvić, tuba.org.ba)

Povezani članci:


114 views

Recent Posts

See All
bottom of page