top of page

FIKHU'L-EKBER / TEMELJI VJEROVANJA (ĪMĀNA), Imam Ebu Hanife


TEMELJI VJEROVANJA (ĪMĀNA)

Kaže imam Ebu Hanife, radijallahu anhu:

أصلُ التوحيدِ وما يصحُ الاعتقادُ عليهِ، يجبُ أنْ يقولَ: ءامنتُ باللهِ، وملائِكتِهِ، وكتبِهِ، ورُسُلِهِ، والبعثِ بعدَ الموتِ والقدرِ خيرِهِ وشرِّهِ منَ اللهِ تعالى، والحسابِ، والميزانِ، والجنةِ، والنارِ، وذلكَ حقٌ كُلُّهُ.

„Osnova tevhīda i ono što je ispravno vjerovati sastoji se od temelja koje je dužnost izgovoriti: „Vjerujem u Allaha, i u Njegove meleke, i u Njegove knjige, i u Njegove poslanike, i u proživljenje poslije smrti, i u sudbinu, dobra i zla, da je od Allaha Uzvišenog, i u polaganje računa, u Mīzān – vagu, Džennet i Vatru, – da je sve to istina.“

(Komentar:) „Osnova tevhida..“, tj. ovo djelo predstavlja osnovu za spoznaju tevhida (jedinosti i jedinstvenosti) Istinitog Boga na ispravan način…; „i ono što je ispravno vjerovati…“, tj. ono što je ispravno i pouzdano vjerovati u pogledu ove teme… „dužnost je izgovoriti: ….“, tj. stroga je dužnost za mukellefa (obveznika), nakon što je stekao znanje sa potpunim uvjerenjem, da jezikom – kojim potvrđuje ono što je u njegovom srcu – izgovori sljedeće: „Vjerujem u Allaha!…“, … tj. u Njegovu jedinost u pogledu Bića (Zāt) i Njegovu jedinstvenost u pogledu svojstava (sifāt); „i u Njegove meleke..“, koji su Njegovi plemeniti robovi, koji Mu ne proturiječe i koji ono što im On zapovijedi – ispunjavaju; i koji su čisti od grijeha i nikada ne griješe…; „i u Njegove knjige..“ tj. koje je On objavio, poput Tevrata, Indžila, Zebura, Kur'ana i drugih, bez preciziranja njihovog broja; „i u Njegove poslanike (rusul)..“ tj. u sve Njegove poslanike i vjerovjesnike…; „i u proživljenje poslije smrti…“, tj. u ponovni život nakon što tijelo propadne i nestane…; „i u sudbinu, dobra i zla, da je od Allaha Uzvišenog…“, tj. da su korist i šteta, slatko i gorko, određeni od Allaha Uzvišenog. Nema izmjene Njegovog suda i odredbe, stoga je dužnost biti zadovoljan Njegovim sudom i odredbom…; „i u polaganje računa, Mīzān – vagu, Džennet i Vatru, – da je sve to istina!“, tj. vjerovati da je sve navedeno istina, kao što su istina Sirat-ćuprija, Havd (bazen) i druge stanice na Kijametskom danu o kojima će uslijediti objašnjenje sa dokazima (…).

Izvor: Ebu Hanife, El-Fikhu'l-ekber (poslanica o vjerovanju Ehli-sunneta vel-džema'ta), sa komentarom Mulla Alija El-Karija, a uz kratke podnožne napomene šejha Vehbija Sulejmana Gavdžija, Daru'l-bešairi'l-islamijje, Bejrut. 1997.g.

Preveo i prilagodio: Abdulaziz Rizvić

http://tuba.org.ba/2017/03/fikhul-ekber-temelji-vjerovanja-imana-imam-ebu-hanife/

99 views

Recent Posts

See All
bottom of page