top of page

FIKHU'L-EKBER /JEDINOST UZVIŠENOG ALLAHA


JEDINOST UZVIŠENOG ALLAHA

Kaže imam Ebu Hanife, radijallahu anhu:

واللهُ تعالى واحدٌ لا مِنْ طريقِ العددِ، ولكنْ من طريقِ أنهُ لا شريكَ لهُ، لم يَلِدْ ولم يُولدْ، ولم يكنْ لهُ كفُوًا أحَد

„Uzvišeni Allah je jedan, ne u smislu broja, nego u smislu da On nema saučesnika (šerīk). Nije rodio, niti je rođen i niko Mu ravan nije.“ (El-Ihlas, 3-4.)

(Komentar:) „Allah Uzvišeni je jedan…“, tj. u pogledu Svog Bića (Zāta); „ne u smislu broja…“, tj. ne može se zamisliti da postoji još neki bog pored Njega; „nego u smislu da On nema ortaka…“, tj. nema ortaka koji bi bio poput Njega u pogledu Njegovog vječnog Bića i svojstava, niti Mu ima premca, a niti sličnoga…; „Reci: On je Allah – Jedan!“, tj. On je jedan u pogledu Svog Bića (Zāta) i jedinstven u pogledu Svojih svojstava (sifāta); „Allah je utočište svakom!“, tj. On je neovisan od bilo koga i čega, a o Njemu je ovisno sve i svako (kullu ehad); „nije rodio, niti je rođen…“, tj. od Njega nije niko rođen kao što se rađaju stvorenja, a niti je On Sam nastao kao što nastaju stvorenja; „i niko Mu ravan nije!“, tj. niko i ništa nije poput Njega, ne sliči Mu i neporedivo je s Njim. U ovome se demantuje vjerovanje nevjernika Mekke koji su govorili: „Meleki su Allahove kćeri“, i ono što su Jevreji govorili: „Uzejr je Allahov sin!“ (Et-Tevbe, 30), i ono što su Kršćani govorili: „Mesīh (Īsā, a.s.) je Allahov sin!“ (Et-Tevbe, 30), i da je Isaova majka (Merjem) Njegova supruga, što je On Uzvišeni opovrgao u Svojoj Objavi (…).

Izvor: Ebu Hanife, El-Fikhu'l-ekber (poslanica o vjerovanju Ehli-sunneta vel-džema'ta), sa komentarom Mulla Alija El-Karija, a uz kratke podnožne napomene šejha Vehbija Sulejmana Gavdžija, Daru'l-bešairi'l-islamijje, Bejrut, 1997.g.

Preveo i prilagodio: Abdulaziz Rizvić

http://tuba.org.ba/2017/03/fikhul-ekber-jedinost-uzvisenog-allaha/

52 views

Recent Posts

See All
bottom of page