top of page

O nazivu Vehabije


Naziv vehabije je potpuno ispravan i u tom nazivu nema ničega što bi ga moglo zabraniti niti tu ima bilo kakve greške. Neko kaže da je to vrijeđanje Allaha jer je jedno od Allahovih imena El Vehhab a “vehabije” je izvedenica od tog Allahovog imena. To je, međutim, neispravno jer Allahova imena nemaju izvedenice. Da je tačno to da je to izvedenica od Allahovog imena i da je to pogrdan naziv pa zar bi Malikije ćutale više od hiljadu godina i niko od njih ne bi prigovorio zbog tog naziva jer je i El Malik Allahovo ime?!

Zatim, neko od njih kaže da je neispravno nazivati ih “vehabije” jer je ime njihovog osnivača Muhammed. Kažu: Zašto ih ne nazivate Muhammedijje nego vehabije. Razlog zbog kojeg se vehabije ne smiju nazivati Muhammedijje je to što bi to bila uvreda Poslanikovog a.s. imena. Poznato je u šerijatu da nije dozvoljeno dijete čije je ime Muhammed grditi i upućivati mu ružne riječi iz poštovanja prema ovom imenu a kako ćemo onda nazvati jednu sektu ovim imenom.

Često se dešava da se pripadnici nekog pokreta nazivaju po imenu baba ili deda tog pokreta. Na primjer, hanbelije se nazivaju hanbelijama iako je ime njihovog osnivača Ahmed b. Muhammed b. Hanbel. Šafije se nazivaju šafijama , takođe po dalekom pretku imama Muhammed b. Idris Eš Šafi’ija.

Zatim, što se tiče naziva “selefije”. Nije dozvoljeno vehabije nazivati ovim imenom jer oni u osnovi nemaju nikakve veze sa selefu salihom. Oni bi željeli da ih mi povežemo sa selefom ali kada između njih nema nikakve veze zašto bismo ih onda nazivali tim imenom. Niti imaju utemeljenje u selefu niti imaju iste ideje kao selef te je stoga zabranjeno nazivati ih ovim imenom jer bi to moglo dovesti do pogrešnih zaključaka odnosno toga da neko pomisli da su vehabije slične selefu. Selefu Salih nije ideološki pravac, to je određeni vremenski period. Samo onaj ko je živio do 300. a po nekima do 500. hidžretske godine može se nazvati selefom i selefijom. (S.DZ.)

74 views
bottom of page