top of page

Velikani o velikanu - Imam Ebu Mensur el-Maturidi



Uvaženi Reisul ulema, Husein ef. Kavazović, na simpoziju “Naučna misao imama El-Maturidija (853-944)” koji je održan u Sarajevu 20.novembra .2019. godine, kaže za veliko imama upute, hazreti Ebu Mensur El-Maturidija:


“Njegov ugled revolucionarnog i inovativnog mutekellima već dugo je neupitan. Njegov uticaj na kasnije generacije svi uvažavaju. Ovo naslijeđe podiglo je imama el-Maturidija na rang vodećeg učitelja islamske doktrine i o njemu se na taj način govore svi klasični izvori i skoro sva istraživanja o islamu, sve do danas.”



Dekan Fakulteta islamskih nauka Univerziteta u Ankari, uvaženi Ahmet Nedim Serinsu, je rekao:


“Maturidijsko učenje je naš habitus. U svakom habitusu žive različite ljudske priče, pojedinci. Naši preci su naše ljudsko blago u kojima vidimo uzor. Oni su izgradili našu prošlost, ali u značajnoj mjeri oblikovali našu sadašnjost. Njihovo naslijeđe koje ima za cilj izgraditi dobrog čovjeka poziva nas stalno da se trudimo biti još bolji ljudi. To je poziv da svoje vrijednosti učinimo aktivnim ljudskim iskustvom, a to je nešto što možemo nazvati 'duh Anadolije’”


Izvor: Simpozij Naučna misao imama El-Maturidija (853-944), Sarajevo, 20.11.2019. g.

123 views

Recent Posts

See All
bottom of page