top of page

Tekfir muslimana je velika i teška, a ujedno i osjetljiva stvar u našoj vjeri!


Na početku svog djela "Tenbīhu-l-gabijj bi-tebrieti Ibn Arebijji", Imam Es-Sujuti, radijallahu anhu, kaže:


- Upitan sam o Ibn Arebiju i njegovom stanju? I upitan sam o čovjeku koji je naredio da se njegove knjige spale, govoreći: „On je veći nevjernik od jevreja i kršćana koji smatraju da Allah ima dijete“? Kako postupiti u pogledu navedenog?


- Uistinu, ljudi su se razišli u mišljenju u pogledu Ibn Arebija, kako u starom, tako i u novijem vremenu? Jedna skupina smatra da je on Allahov evlija (prijatelj), i to je iskušenje. U toj skupini su šejh Tadžuddin ibn Ataillah, jedan od malikijskih imama, i šejh Afifuddin El-Ja'fi, jedan od šafijskih imama. Njih dvojica su ga pohvalili i okarakterizirali kao znalca (arifa). Nasuprot ovih je skupina koja smatra da je bio u zabludi, a to je velika skupina pravnika (fukaha). Također, postoji i skupina onih koji su prešutjeli svoj stav u pogledu njega, među kojima je Hafiz Ez-Zehebi, koji nije ništa rekao o njemu u „El-Mizanu“.


Od šejha Izuddina ibn Abdusselama se prenosi negativno mišljenje o njemu, ali i mišljenje da ga je smatrao stožerom (kutbom) evlija...


P.S.: Danas sam počeo sa prevođenjem ovog, po obimu malog, ali po sadržaju velikog, djela Imama Sujutije, rahimehullahu teala, i nadam se da će, inšallah, biti završeno do januara 2023. Ne čitam Ibn Arebijeva djela, jer ih ne razumijem, ali ću ovaj posao uraditi radi Allahovog zadovoljstva, kako bi Bošnjaci spoznali koliko je tekfir velika i teška, a ujedno i osjetljiva stvar u našoj vjeri.


Abdulaziz Rizvić

48 views

Recent Posts

See All
bottom of page