top of page

Reci: Ja vjerujem! A onda ustraj!



Petak je vrijeme za Mostarsku poruku


Reci: Ja vjerujem!!


Mostarska poruka, petak, 22. ramazan 1441.h.g./ 15.05.2020.


Neizmjerna hvala pripada Uzvišenom Allahu, Gospodaru i Stvoritelju svih svjetova, Milostivom, Samilosnom, Vladaru Sudnjeg dana, i neka je Allahov blagoslov i mir na Njegova poslanika i miljenika Muhammeda a.s., poslanikove ashabe – prijatelje, i sve one koji ga budu slijedili do Sudnjeg dana. Amin!


''…a ti podsjeti ili opomeni jer zaista podsjećanje ili opominjanje koristi vjernicima.'' (Ez-Zarijat, 55.)


Polazeći od gore spomenutih riječi Uzvišenog Allaha podsjećam sebe i vas da sam u prošloj poruci govorio na temu Tri poruke jednog hadisa!- a kroz jedan od trideset hadisa Poslanika s.a.v.s. na kojima počiva islam prema Imamu Neveviju.


Današnja poruka koju prenosim, za koju je imam Nevevi kazao da na njima počiva islamsko učenje, osnova je u hadisu koji prenose Sufjan ibnu Abdullah r.a. kazavši da je pitao Allahovog poslanik s.a.v.s. rekavši: „O Allahov poslaniče, reci mi o islamu ono što neću imati potrebe bilo koga drugog da pitam!“ – pa je Allahov poslanik s.a.v.s. kazao: „Reci: Ja vjerujem! A onda ustraj!“


Već smo u zadnjoj trećini ramazana ove 1441.h.g. ispratili smo trećine u kojima je Allah spuštao Svoju milost i magfiret. Trećine koje su trebale da nas pripreme za preostali dio ovog mubarek mjeseca u kojem je sve što mu'min radi i privređuje IBADET.


Zato se nadam da smo protekih dana svojim radom i privređivanjem prizvali Allahovu milost na sebe i zaslužili Njegov magfiret zbog propusta u ranijem periodu.


Preostali dana mubarek mjeseca ramazana su dodatna prilika za sve one koji nisu adekvatno iskoristili protekli 21 dan, da se presaberu, trznu i odlučno krenu, sa svojim radom i zalaganjem, u sticanje Allahove milosti i magfireta. Allah Uzvišeni je obećao, a On Svoja obećanja izvršava, da će ukabuliti (primiti i udovoljiti) dove/dovama onih koji Mu se budu dovama obraćali. Meni lično je vrlo daraga jedna kratka dova, koju bih preporučio da se o njoj što više razmišlja i da ju se što više uči, a koja glasi:

اَللَهُمَّ اغْفِرْ ذُنُوبَنَا وَاسْتُرْ عُيُبَنَا وَتَجَاوَزْ عَنْ سَيِّآتِنَا

Gospodaru, oprosti naše grijehe, pokrij naše mahane i pređi preko naših propusta! Amin!


Čini mi se da i ovaj hadis, kao temelj današnje poruke, može i treba da doprinese našem boljem sagledavanju vlastitog stanja i poduzimanju potrebnih mjera na njegovom unaprjeđenju.


Govoreći o ovom hadisu ulema je kazala da on nosi sveobuhvatno značenje i da je njegova poruka samo sjena i slika poruke 13.ajeta sure Ahkaf u kojem je Allah Uzvišeni kazao: „Oni koji govore: "Naš Gospodar je Allah!" - i istraju na Pravome putu, neka se ničega ne boje i ni za čim neka ne tuguju!“


Najrelevantnija ulema o ovom hadisu je još kazala: Ovaj hadis znači da vjerujete i da ustrajete u pokornosti Allahu Uzvišenom.


Prema tome, ovaj hadis definiše jasan i potpun program života, rada i privređivanja. Odrednice ovog programa se vide i kroz jasno pravilo na kojem se sve temelji, a to je vjera u Allaha Uzvišenog. To je pravilo koje mijenja život svakog ko ga prihvati kao svoj program života. Njime se oživljava srce u koje Allah ulije Svoj nur i pripremi ga za prihvatanje Njegovih odredbi/ propisa kako bi živio spokojno, sretno i lahko u okrinju Njegovih blagodati. Allah Uzvišeni objašnjava stanje vjernika u 122.ajetu sure El-En'am: „Zar je onaj koji je bio u zabludi, a kome smo Mi dali život i svjetlo pomoću kojeg se među ljudima kreće, kao onaj koji je u tminama iz kojih ne izlazi? A nevjernicima se čini lijepim to što oni rade.“

Dakle, nakon isprazne duše, obamrlog srca i dunjalučkih pogleda na život nur imana ispuni dušu i srce zablista pa onda čovjek počne shvatati suštinu života na ovom svijetu i onog što slijedi poslije.


Zato kada čovjek osjeti slast imana on može ustajavati na istini i nastaviti ovodunjalučki hod, a plodove svoje vjere će osjetiti kroz dobra djela koja bude radio, pa se u nastavku hadisa kaže: „a onda ustraj ili budi ustrajan!“

Ustrajnost se naslanja na vjeru/ vjerovanje i ona je nužni rezultat iskrenog imana.

Istinska ustrajnost je ona gdje čovjek čuva urođenu vjeru u kojoj ga je stvorio Allah Uzvišeni, koju ne zaklanja noko svojim prohtjevima ili grijesima, nego je upotpunjava čvrsto se držeći Allahovog užeta.


Imam Ibnu Redžeb je kazao: Ustrajnost je hod Pravim putem, bez skretanja lijevo ili desno, a što podrazumijeva izvršavanje Allahovih naredbi, jasnih i manje jasnih, ali ostavljanje ili izbjegavanje zabrana.“ Na to ukazjuju riječi Allaha Uzvišenog: „Ti upravi lice svoje vjeri, kao pravi vjernik, djelu Allahovu, prema kojoj je On ljude načinio - ne treba se mijenjati Allahova vjera, ali većina ljudi to ne zna!“ (Er-Rum, 30.)


No, iako se na mnogo mjesta u Kur'anu propisuje ili naređuje ustrajnost u vjeri, to ne znači da čovjek ne može posrnuti, pokleknui i pogriješiti. To će se desiti, jer i to je put vjernika, a Allah Uzvišeni je objavio: „...zato se Njemu iskreno klanjate i od Njega oprosta tražite!“ (Fussilet, 6.)


Prema tome, iskrenost vjere MORA isuniti naše srce, a ta iskrenost će potaknuti nas na pokornost Allahu što obuhvata i traženje oprosta ili istigfar za eventualno učinjene grijehe ili propuste.


Preostale dane ramazana iskoristimo za dodatno preispitivanje i presabiranje, ispravljanje i dograđivanje naše građevine IMANA.


Gospodaru, ako nas iskušenje zadesi zbog grijeha koji počinismo, ili zbog nedjela koje uradismo, ili zbog odgovornosti o koju smo se ogriješili, ili zbog nepravde koju nekom učinismo, ili zbog farza koji propustismo, ili zbog nafile koju neizvršismo, ili zbog neposlušnopsti koju iskazasmo, ili zbog zabrane koju uradismo, ili zbog pogleda u nešto koji usmjerismo, mi Ti se zaista kajemo, pa nam oprosti o Gospodaru, i nemoj da to isčekujemo, omogući da se Tvojoj vjeri na najljepši način vratimo, i nemoj nas usmrtiti osim kada budeš zadovoljan s nama, i to Tvojom milošću o Ti Koji Si najmilostiviji od milostivih.


Nazif ef. Garib

151 views

Recent Posts

See All
bottom of page