top of page

Mjesec vježbanja lijepog i pohvaljenog ahlaka



Mjesec obaveznog posta, časni mjesec ramazan, je mjesec vježbanja lijepog i pohvaljenog ahlaka. Dostizanje na stepen pohvaljenog ahlaka, kojeg treba usvojiti svaki vjernik, ostvaruje se uskraćivanjem nefsu uživanja u prohtjevima.


U hadisu se posebna pažnja skreće postaču na čuvanje jezika, jer je čuvanje jezika i spolnog organa, nešto što je čovjeku najteže. Dok posti, čovjek ne može upražnjavati intimni odnos, te zbog toga mu preostaje da se posveti kontroli jezika.


Mjesec ramazan je vremenski period koji je dostatan da se u njemu čovjek duhovno izgradi i oplemeni. Kada mu dođe da kaže nešto ružno, prisjeti se da posti, te tako ne izgovori nepristojne i ružne riječi. Kada mu dođe da pogleda u nešto što nije halal gledati, obori pogled, prisjećajući se da je postač. Kada ga neko napadne, ne odgovori mu na uvredu, prisjećajući se da je postač. Uskraćuje svom nefsu želju za odavanjem strastima i porivima stomaka i spolnog organa. Post je, dakle, štit kojim se čovjek štiti od svega što je nedolično i neprimjereno, a što u konačnici vodi džehennemskoj vatri. Što je štit čvršći, korisniji je u odbrani od vatre. Ako je pak isprobijan, onda se kroz ta mjesta mogu provući plamenovi. Tako ni čovjek, ne treba načinjati i probijati štit posta svojim nedoličnim djelima i riječima, te pogledom u nedozvoljeno.


Šejh Muhammed Avvame, hafizahullahu te'ala


Priredio: Dženan Hasić

20 views

Recent Posts

See All
bottom of page