top of page

"Koronska" hutba



Znajte da grijesi, kakvi god bili, ne prekidaju čovjekovu vezu sa Uzvišenim Allahom niti ubijaju nadu za oprostom. Ono što prekida čovjekovu vezu sa Allahom je da čini grijeh a zatim se ne osvrće na Allahov poziv koji mu Uzvišeni upućuje:


„...I svi se Allahu pokajte, o vjernici, da biste postigli ono što želite!” (En-Nur, 31.)


وَتُوبُوا إِلَى اللَّهِ جَمِيعًا أَيُّهَا الْمُؤْمِنُونَ لَعَلَّكُمْ تُفْلِحُونَ


Kada je Allah milostiv prema čovjeku ili prema zajednici koja čini grijehe, koja je ogrezla u grijesima, On ih povede ka tevbi musibetima i iskušenjima. Ovo je Allahova praksa prema griješnicima koje On voli. Daje im razna iskušenja, bolesti i nedaće pa ako se pokaju i obnove ugovor sa Allahom On im oprašta sve grijehe i griješnik postaje kao na dan kada je od majke rođen.


Uzvišeni kaže:


“Reci: “On je kadar da pošalje protiv vas kaznu iznad vaših glava ili ispod vaših nogu ili da vas u stranke podijeli i učini da silu jedni drugih iskusite.” Pogledaj samo kako Mi potanko iznosimo dokaze da bi se oni urazumili! Tvoj narod kaznu poriče, a ona je istina. Reci: “Ja nisam vaš čuvar, svaki nagovještaj ima svoje vrijeme, i vi ćete znati!” (El-En’am, 65-67.)


قُلْ هُوَ الْقَادِرُ عَلَى أَن يَبْعَثَ عَلَيْكُمْ عَذَابًا مِّن فَوْقِكُمْ أَوْ مِن تَحْتِ أَرْجُلِكُمْ أَوْ يَلْبِسَكُمْ شِيَعاً وَيُذِيقَ بَعْضَكُم بَأْسَ بَعْضٍ انظُرْ كَيْفَ نُصَرِّفُ الآيَاتِ لَعَلَّهُمْ يَفْقَهُونَ

وَكَذَّبَ بِهِ قَوْمُكَ وَهُوَ الْحَقُّ قُل لَّسْتُ عَلَيْكُم بِوَكِيلٍ

لِّكُلِّ نَبَإٍ مُّسْتَقَرٌّ وَسَوْفَ تَعْلَمُونَ


Zato pozivam sebe i vas na tevbu Allahu, na vraćanje Allahu!


Najveći grijesi su oni grijesi koji se počine protiv hakka drugih ljudi! Ne udarajmo na tuđ hakk, ne udarajmo na obraz, ne udarajmo korupcijom na džep, ne udarajmo krađom na imetak – javni i privatni...


I onda znajte da će strah i bolest iščeznuti, ako je to ono što želimo:


„...I svi se Allahu pokajte, o vjernici, da biste postigli ono što želite!” (En-Nur, 31.)


وَتُوبُوا إِلَى اللَّهِ جَمِيعًا أَيُّهَا الْمُؤْمِنُونَ لَعَلَّكُمْ تُفْلِحُونَ


Sami ef. Džeko

211 views

Recent Posts

See All
bottom of page