top of page

Jednoća Uzvišenog Allaha



IZMEĐU EBU-HANIFE I EBU-MENSUR EL-MATURIDIJA


(Jednoća Uzvišenog Allaha)


Kaže imam Ebu-Hanife, r.a., u Fikhu-l-ekberu:


„Allah Uzvišeni je Jedan, ne u smislu broja, već na način da nema druga: "Reci: On je Allah, Jedan. Allah je utočište svemu. Nije rodio i rođen nije. I niko Mu ravan nije." (El-Ihlas, 1-4.) Nije mu slično nijedna stvar od Njegovih stvorenja...”


(Ebu-Hanife, Fikhu-l-ekber, unutar: "el-Kevseri, El-Akidetu ve ilmu-l-kelam, str. 619, Daru-l-kutubi-l-ilmijjeh, Bejrut, Prvo izdanje, 2004.g.)


Kaže imam Ebu-Mensur el-Maturidi, r.a., u Kitabu-t-tevhid:


„Dokaz da je stvoritelj svijeta Jedan, ne više, su tradicija, razum i svjedočenje svijeta o stvorenosti...


1.) Što se tiče tradicionalnog dokaza to je opšte saglasje među ljudima, uprkos njihovim drugim neslaganjima, da je Stvoritelj univerzuma Jedan. Što se tiče onih koji zastupaju ideju da postoji više stvoritelja od Jednog, oni tako tvrde na temelju pretpostavke da je broj jedan samo prvi izraz u nizu brojeva pomoću kojeg počinje brojanje i koji ukazuje na veličanstvenost, moć, utjecaj i ljepotu. Tako, šta god ide preko ne može biti do broj, zahvaljujući svojoj biti broja. Međutim, brojevi su beskonačni, a u stvarnosti proračunate stvari su izvan granice brojeva. Svijet ne može biti drugo do konačan po broju, jer kad bi bilo mnogo stvoritelja, svaki pojedini od njih bi stvorio nešto, i dosljedno tome cjelina svijeta bi prekoračila konačnost po prirpdi jednog beskonačnog broja stvoritelja, a daleko je od toga da bude tako. Pored toga, ne postoji zadani broj na koji se ne bi moglo primijeniti povećanje ili smanjenje. Prema tome, nije valjano reći da može postojati više od jednog stvoritelja univerzuma. Zatim, uopšte nema ni spomena da je neko drugi izuzev Boga, kako je on poznat pripadnicima tevhida, ikada zagovarao pravo na božanstvenost ili izvršio neki čin koji bi ukazivao na njegov božanski karakter, niti je u bilo čemu pronađeno značenje koje bi ga moglo izvesti iz nebožanskog karaktera. Niti je iko izuzev Boga ikada slao poslanike, sa znacima koji bi nadvladali razum i nadmašili ga, pa je time utvrđeno da je takav govor fantazija i vesvesa... (el-Maturidi, et-Tevhid, str. 18.)


2.) Zatim, razumski dokaz je to da, ako bi bilo više od jednog Boga, postpjanje svijeta ne bi bilo moguće osim uz dogovor, a time se poništava božanstvenost... Isto tako, da sa Allahom ima boga, taj drugi bi iskazao svoju mudrost i razdvojio svoja djela od djela Istinitog Allaha, kako bi se time znala njegova moć i vlast. Pošto toga nije bilo jasno je da je Allah, dž.š., jedinstven u božanstvenosti. To je značenje Njegovih riječi: "...niti uz Njega ima ijednog boga; kada bi bilo mnogo bogova, doista, svaki bi nastojao da uzme ono što je stvorio." (El-Mu'minun, 91.)


3.) Što se tiče dokaza preko stvorenosti svijeta on glasi: Da je više od Jednog boga uređenje svijeta bi bilo promjenljivo, rokovi bi im se preokrenuli, kao na primjer vremena zime i ljeta... a pošto se sve događa harmonično, po jednom redu, nužno je reći da je On Jedan. (El-Maturidi, Et-Tevhid, 19.)


Ako je utvrđen govor o Allahovoj jednoći i božanstvenosti, ne na način jednoće broja, jer svaki broj ima polovinu i dijelove, nužan je govor o Njegovoj uzvišenosti od sličnosti i nasuprotnosti jer je u potvrđivanju nasuprotnosti negiranje Njegove božanstvenosti, a u sličnosti negiranje Njegove jednoće..."


(El-Maturidi, et-Tevhid, str. 20.,Daru-l-kutubi-l-ilmijje, Bejrut, Prvo izdanje, 2006. godine)


Na osnovu iznesenog jasno je da ne postoji razlika između shvatanja Božije jednoće između imama Ebu-Hanife, r.a., i imama Ebu-Mensur el-Maturidija, r.a., te da je svako pravljenje razlike između akide ove dvojice imama, izuzev razlike u načinu izlaganja, neznanje ili zlonamjerna laž.


mr. Sami ef. Džeko

83 views

Recent Posts

See All
bottom of page