top of page

Hutba Abdullaha ibn Selama r.a.




Biti ili ne biti na strani istine, dobra i pravde


Hutba Abdullaha ibn Selama r.a.


Imam Taberani je zabilježio predaju u kojoj se kaže da je Muhammed ibnu Jusuf, unuk Abdullaha ibn Selama r.a. tražio prijem kod Hadždžadža ibn Jusufa što mu je i omogućeno.


Kada je ušao kod njega, Hadždžadž ibn Jusuf je naredio ljudima iz obezbjeđenja da mu narave mjesto kod samog Hadždžadža što su i učinili.


Nakon što je Muhammed ibn Jusuf sjeo Hadždžadž ibn Jusuf ga je upitao o govoru vezanom za Egipćane koji su bili blokirali hazreti Osmana r.a.


Kazao je da zna, pa potom naveo pomenuti govor kazavši: Abdullah ibnu Selam je stigao u Medinu u vrijeme kada je hazreti Osman već bio blokiran (od strane buntovnika i pobunjenika), pa je se uputio pravo kod njega. Omogućeno mu je da uđe.


Kada je Abdullah ibnu Selam r.a. ušao kod hazreti Osmana r.a. nazvao je selam, a hazreti Osman r.a. je odgovorio na selam i upitao: Šta te dovelo sada, o Abdullahu? Došao sam da potvrdim svoju čvrstinu dok ne postignem šehadet ili dok Allah tebi ne podari proviđenje! Koliko vidim oni će tebe ubiti. To je za tebe dobro a za njih je zlo! Hazreti Osman r.a. je tada rekao: Ako ikakva prava imam kod tebe, molim te i izađi pa im ukaži na dobro koje im s tobom može Allah darovati, ali i na zlo koje s tobom Allah može odagnati.“


Abdullah ibnu Selam r.a. je poslušao i izašao pred njih (buntovnike ili pobunjenike).


Kada su ga ugledali okupiše se oko njega misleći da će im kazati nešto (što su očekivali ili) što će ih razveseliti.


Abdullah ibnu Selam r.a. stao na minber i održao hutbu u kojoj je kazao: „Uzvišeni Allah je poslao Muhammeda, kao poslanika i donosioca radosne vijesti da će ući u džennet onaj ko mu bude pokoran, ali došao je i da upozori da će u vatru pasti onaj ko mu bude neposlušan. Obznanio je i da će uzdići vjeru iznad ostalih makar to mnogobošcima i nebilo drago. I mjesto boravka mu je odabrao i učinio je Medinu njegovim boravištem, mjestom Hidžre i čiste vjere. Takomi Allaha, meleki natkriljuju Medinu još od dolaska Allahovog poslanika s.a.v.s. u nju sve do današnjeg dana. I u miru živite od dolaska Allahovog poslanika s.a.v.s. do danas.


Allah je poslao Muhammeda sa istinom, pa ko je bude slijedio taj je na Allahovoj uputi, a ko ostane u zabludi ostao je tamo nakon svih pojašnjenja i dokaza.


Nije se desilo da bude ubijen poslanik, a da zbog toga nije ubijeno 70.000 (sedamdeset hiljada) boraca.


Niti je se desilo da je ubijen halifa, a da zbog toga nije ubijeno 35.000 (tridesetpet hiljada) boraca.


Ne požurujte i ne pritiščite ovog starca (šejha) svojom borbom (ustankom).


Tako mi Allaha, ko god ga od vas ubije na Sudnjem danu će Allaha sresti ukočene odsječene ruke.


Znajte, da kako god otac ima svoja prava kod svog djeteta tako i ovaj starac (šejh) ima svoja prava kod vas.


Potom su buntovnici ili pobunjenici ustali, ne zadovoljni riječima Abdullaha ibn Selama r.a. i počeli govoriti: Jevreji lažu, Jevreji lažu!

Abdullah ibnu Selam r.a. je tada rekao: Vi lažete! Takomi Allaha vi griješite. Ja nisam Jevrej. Ja sam jedan od muslimana! allah je svjedok tome, Poslanik a.s., ali i vjernici. Allah je u Kur'anu objavio: „...Reci: "Meni i vama dovoljan će biti kao svjedok Allah, i Onaj koji zna šta je Knjiga." (Er-Ra'd, 43.) i u drugom ajetu je objavio: „Reci: "Kažite vi meni šta će s vama biti ako je Kur’an od Allaha, a vi u nj nećete da vjerujete, i ako je jedan od sinova Israilovih posvjedočio da je i on od Allaha, pa on povjerovao, a vi se uzoholili...“ (El-Ahkaf, 10.)


(Ovako je prenio Muhammed Jusuf el-Kandehlevi u svom djelu Život ashaba, 3./ 413.-414.)


p.s.


Živimo u vremenu gdje ima mnogo smutnje, u vremenu kada je zlo glasnije od dobra, u vremenu kada je pokvarenjaštvo glasnije od vrijednosti, u vremenu kada je nasilje glasnije od pravde, u vremenu kada je laž glasnija od istine, u vrmenu kada se loša sjemenka zaklijava a dobre sjemenke se odbacuju, u vremenu kada i mnogima od nas ne preostaje ništa drugo nego li kazati „...Meni i vama dovoljan će biti kao svjedok Allah!...“ (Er-Ra'd, 43.) i „...od Allaha ja tražim pomoć protiv ovoga što vi iznosite.“ (sura Jusuf, 18.)


Preveo i obradio: Nazif ef. Garib

202 views

Recent Posts

See All
bottom of page