top of page

Edebi murida



  • Murid treba da zna da su sluh i vid dva otvorena vrata prema srcu, kroz koja ulazi sve što dolazi od njih. Mnogo toga što čovjek čuje ili vidi, a ne bi trebao, ostavlja traga na srcu koji je teško izbrisati. Zato bi murid trebao paziti na čuvanje svog sluha i vida, suzdržavajući se od grijeha i suvišnosti, te pazeći da ne gleda sa simpatijama prema privlačnostima dunjaluka, jer je njihova vanjska privlačnost iskušenje, a unutrašnje poruke su pouka.


  • Zavist, to je otvoreno neprijateljstvo prema Allahu, jasna borba protiv Njega u Njegovoj vlasti. Ako Allah uzdigne nekog od svojih robova nekim dobročinstvom, nema sumnje da On to želi i da je to Njegov odabir, jer nema prisile nad Njim. Ako rob želi suprotno od onoga što želi njegov Gospodar, to je veliki grijeh, loše ponašanje i izaziva štetu.


  • Moraš znati, o muridu, da su grijesi srca odvratnija, ružnija i prljavija od grijeha tijela. Srce se ne može pripremiti za spoznaju Allaha i Njegovu ljubav osim ako se oslobodi od njih i očisti od njih.


  • Rija (pretvaranje), koja jasno otkriva prazninu u duši onoga ko se predstavlja veličanstvenim, svjetluca kao svetionik lažnosti, stvoren da zadivi ljude, dok istovremeno odbacuje Božje znanje Gospodara svjetova. Kada neko čini plemenita djela s ciljem da bude prepoznat od strane ljudi, kako bi mu se klicalo i darivalo dobročinstvo, to postaje manifestacija neznanja, neukosti i prohtjeva za prolaznim blagostanjem.


Odabrano iz knjige: Edebi murida)


83 views

Recent Posts

See All
bottom of page