top of page

Drugačiji ramazan


1. OBRADUJ NEKOGA


Obraduj dijete komšije, rodjaka ili prijatelja sa novom odjećom, obućom, slatkišima, novcem, lijepom knjigom… neka mu ramazan bude posebno sretan, a ti uzrok te sreće, ko drugog obraduje, njega će Allah.


2 NAUČI NOVU SURU


Ramazan je mjesec Kur’ana, pa ponesi nešto od tog mjeseca sa sobom za prvu kabursku noć i Sudnji dan.


3. UVEDI NOVO DOBRO DJELO KOJE ĆEŠ NASTAVITI ČINITI I NAKON RAMAZANA


Post nije puko gladovanje, već izgradnja karaktera, jačanje volje i postavljanje ciljeva i realizacija dobrog plana, pa ako to želiš, neka se to i vidi na tebi. To može biti neka nafila namaz, zikr, salavati, osmijeh, lijepa riječ i dobronamjernost muslimanima…


4. RIJEŠI SE MAKAR JEDNE LOŠE OSOBINE


Neka ti ramazan bude snaga da se riješiš loše navike, djela, riječi, pa tada su šejtani okovani, poslije ramazana to nećeš moći lahko učiniti, pa pokušaj.


5. PORADI NA NOVOJ LIJEPOJ NAVICI


Uvedi novu naviku: da uvijek budeš pod abdestom, da ljudima ne sudiš, da sa svakim lijepo, da ne slušaš gibet-ogovaranje, da pričaš samo lijepo, da širiš dobro…


6. NE PRAVI PUNO HRANE I NE JEDI PUNO


Kaže Aiša, r.a., da je prva novotarija iza smrti Poslanika, a.s., bilo prejedanje i zadovoljavanje hranom. Pa gledaj da ne spremaš puno, pa baciš ili da se prejedaš i da od ramazana napravimo mjesec gozbe i skupih punih sofri.


7. PODIJELI IFTAR SA SIROMAHOM


Abdullah ibn Omer, r.a., bi izlazio vani i nosio svoj iftar da pronadje suromaha i s njim iftari. Loša je praksa na iftare zvati samo ugledne i imućne.


8. ODABERI TRI DOVE -ŽELJE ILI CILJA I PONAVLJAJ TO U DOVI


Razmisli o dovi i pronadji tri dove i murada -želje i ponavljaj to cijeli ramazan, možda već na Bajram dobiješ traženo.


9. NE RASIPAJ VRIJEME I RIJEČI


Ugasi TV i kloni se nekorisnog na internetu, ne rasipaj vrijeme i ne pričaj o dunjaluku u mjesecu ahiretskih plodova i darova, već koristi vrijeme - to je džennetsko sjeme da posiješ svoje džennetske doline sa lijepim djelima.


10. BUDI BOLJI I HIZMETI


Pokaži i potraži ramazansku promjenu u sebi, pa hizmeti:


- roditeljima,

- porodici

- džematu ili mahali - lokalnoj zajednici (odredi makar jedan dan i volontiraj u dobru ili pruži svoju uslugu besplatno onima koji do tvoje usluge ne mogu stići i platiti je).


Imam Ismet ef. Purdić

42 views

Recent Posts

See All
bottom of page