top of page

Bajramska poruka, petak, 10. Zu-l- hidždže 1441.h.g./31.07.2020.m.g.



Mostarska kurban bajramska poruka, petak, 10. Zu-l- hidždže 1441.hidzretske godine / 31. juli .2020. miladijske godine.


Neizmjerna hvala pripada Uzvišenom Allahu, Gospodaru i Stvoritelju svih svjetova, Milostivom, Samilosnom, Vladaru Sudnjeg dana, i neka je Allahov blagoslov i mir na Njegova poslanika i miljenika Muhammeda a.s., poslanikove ashabe – prijatelje, i sve one koji ga budu slijedili do Sudnjeg dana. Amin!


''… a ti podsjeti ili opomeni jer zaista podsjećanje ili opominjanje koristi vjernicima.'' (Ez-Zarijat, 55.)


Allahovom voljom a našom zaslugom drugi bajram dočekujemo s tegobom u prsima i tugom u srcima. No, bajram je prilika da se podsjetimo na ono što smo, ali i što bi smo trebali biti kako nebi proživljavali nešto slično!


Hutbu hazreti Alije r.a., koju je održao jedne prilike, izvrsna je prilika za samopreispitivanje i poduzimanje potrebnih aktivnosti na prevazilaženju postojećeg stanja. U toj hutbi hazreti Alija r.a.je kazao:

„Hvala Allahu stvoritelju svega, Koji daje da novi dan svane, Koji će umrle oživjeti i iz kabura izvesti. Svjedočim da nema drugog boga osim Allaha i da je Muhammed Njegov rob i Njegov poslanik.


Oporučujem vam da budete bogobojazni.


Najbolje čime se čovjek može približiti Gospodaru jeste iman – vjerovanje i borba na Njegovom putu.


Riječ istine je od fitreta (Božijim davanjem urođena), obavljanje namaza je vjera, davanje zekjata obaveza je prema Njemu Uzvišenom, post mjeseca ramazana je štit od Njegove patnje, a hodočašće Ka'be (obavljanje hadža) poništava siromaštvo i briše grijehe.


Održavanje rodbinskih veza povećava imetak, produžava život i pojačava ljubav u porodici.


Skrivena sadaka briše grijehe i gasi srdžbu Gospodara.


Činjenje dobrih djela odagnava zlo pri smrtnom času i štiti od straha.


Spominjite (zikr činite) Allaha, priželjkujte ono što je obećao bogobojaznim jer su Allahova obećanja najiskrenija obećanja.


Slijedite uputu vašeg Poslanika s.a.v.s. jer je to najbolja uputa, slijedite njegovu praksu jer je to najbolji put.


Naučite Allahovu knjigu jer je to najbolji govor, naučite propise vjere jer je to otkrovenje vaših src, tražite lijeka (liječite se) njegovim nurom jer je on (Kur'an) lijek za bol u grudima, lijepo učite Kur'an jer je u njemu najljepše kazivanje, a kada vam bude učen Kur'an onda šutite i slušajte da bi vam milost bila ukazana.


Ako vam bude data uputa i nešto od njega (Kur'ana) naučite to i radite po onom što naučite da biste na uputi bili, jer onaj ko nešto nauči pa ne bude po tome radio poput je griješnog neznalice kojeg njegovo neznanje nigdje ne vodi.

Čak smatram da je veći teret i trajniji gubitak za ovog učenog udaljenog od svog znanja (koji ne radi po onom što zna, što je naučio) u odnosu na neznalicu ustrajnom u svom neznanju (džehaletu), a obojica su u zabludi i propasti.


Ne sumnjajte pa da se onda mučite, nemojte se mučiti jer ćete postati nezahvalni, ne tražite olakšice pa da klonete, kada je istina u pitanju nemojte klonuti jer ćete propasti.


Čvrstina je u povjerenju, a od povjerenja je i da ne budete uobraženi/ oholi.


Među vama je najbolji prema sebi onaj ko je najpokorniji svome Gospodaru, a najveći neprijatelj prema sebi je onaj ko je najneposlušniji prema svome Gospodaru.


Ko bude pokoran Allahu bit će zbrinut i obradovan, a ko bude neposlušan prema Allahu oslabit će i kajat će se. Zatim, molite Allaha da vam daruje čvrstinu u vjeri i težite ka tome kroz dobročinstvo. Najbolje što se može naći u srcu je čvrsta vjera.

Postojani propisi su najbolji, a novotarije su najgore. Svaka novouvedena stvar se smatra novotarijom, a onaj ko to radi smatra se novotarom. Onaj ko uvodi novine (bid'ate) taj gubi. Niko nije uveo novu stvar u vjeru a da nije ostavio sunnet.


Oštećen je onaj ko krnji svoju vjeru, a malouman je onaj ko sebe baci u propast. Dvoličnost, licemjerstvo ili munafikluk je dio širka, a iskrenost je dio imana i dobročinstva. Prisustvo sijelima zabave vodi zaboravljanju Kur'ana, prisustvuje im šejtan i poziva svakom vidu grijeha i zablude. Sjedenje u društvu žena skreće srca s Pravog puta i poglede izlaže požudi, a to su šejtanska lovišta.


Budite iskreni prema Allahu, jer je Allah uz istinu. Klonite se laži, jer su laži suprotno od imana/ vjere. Iskrenost vodi visokim počastima i poštovanju, a laž vodi ka gubljenju ugleda i propasti. Govorite istinu, prenosite je i radite po istini da biste bili od iskrenih.


Čuvajte povjerenu vam stvar na čuvanje. Održavajte rodbinske veze i sa onima koji ih hoće prekinuti. Uzvratite dobrim i onom koji vam ga ne želi ili uskraćuje vam ga. Kada nešto obećate održite i ispunite dato obećanje, a kada sudite ili vladate pravedno sudite (ili budite pravedni u provođenju vlasti).


Nemojte se uzdizati svojim pretcima niti prezimenima. Nemojte se zabavljati i jedni druge ljutiti/srditi.


Pomozite slabog i obespravljenog (onog kome je nepravda učinjena), kao i prezadužene, ali i one koji su na Allahovom putu, putniku namjerniku, prosjaku i onima radi oslobođenja od ropstva. Imajte milosti prema hudovicama i siročadima.


Nazivajte selam i odgovorite na pozdrav shodno onom kako vas je neko pozdravio ili još bolje. „...Jedni drugima pomažite u dobročinstvu i čestitosti, a ne sudjelujte u grijehu i neprijateljstvu; i bojte se Allaha, jer Allah strašno kažnjava.“ (El-Ma'ide, 2.)


Počastite gosta, dobro činite prema komšiji, obiđite bolesnike, pratite (prisustvujete i klanjajte) dženaze i budite kao braća, o Allahovi robovi.


Također, dunjaluk je već iza nas i najavljen je rastanak sa njim. Ahiret nas je natkrilio i približio se njegov dolazak. Danas je polje (arena ili bojište), a sutra je utrka ili takmičenje. Pobjednik će u džennet, a poraženi u džehennem. Pred vama su dani bez hiće (žurbe), a iza toga slijedi smrtni čas koji može doći vrlo brzo.


Ko bude iskreno u ime Allaha radio u danima bez hiće, prije nego nastupi smrtni čas, taj je dobro uradio i svoju nadu ostvario. A ko bude nemaran u tome njegova djela su propala i njegove nade su izgubljene.

Radite u okrilju straha i nade. Ako vam se desi nešto lijepo zahvaljujte Allahu, ali i dalje gajite strah od toga da djela ne budu kabul kod Allaha. A ako vas zadesi kakav strah spominjite Allaha i imajte nadu, jer Allah je najavio muslimanima dobro, a onima koji budu zahvalni još više.


Ja nisam vidio ništa slično džennetu a da su ljudi više bili nemarni prema njemu. Niti sam vidio išta slično vatri (džehennemskoj) a da je bilo manje onih koji su bježali od nje. Niti sam vidio nekog ko više privređuje za dan za koji se stvaraju zalihe, a tada će se tajne razotkriti i veliki grijesi prikazati (pokazati).


Kome ne koristi istina šteti mu zabluda, a ko nije ustrajan na uputi bit će odvučen u zabludu. Kome ne bude koristio jekin (čvrstina vjere) štetit će mu sumnja, a kome ne bude koristilo ono što ima trenutno ostat će bez putokaza, a ono što uopšte nema još mu je teže dostupno.


Vama je naređeno putovanje i ukazano vam je na potrebne pripreme za njega. Ja se za vas najviše bojim dvije stvari: velikih nada(nja) i slijeđenja prohtjeva (želja). Velika nada(nja) vodi/e zaboravljanju na ahiret, a slijeđenje prohtjeva udaljava od istine.


Dunjaluk je na zalasku, a ahiret je pri dolasku! Oni imaju svoje sljedbenike. Ako mognete budite sljedbenici ahireta, a nemojte biti od sljedbenika dunjaluka. Danas se radi bez polaganja računa ili poziva na odgovornost. A sutra se polaže račun ili ide na odgovornost a nema privređivanja.“

Ovo kazivanje je zabilježio imam Ibnu Kesir, u svom djelu 'Početak i kraj', kao što veli Muhammed Jusuf el-Kandehlevi u svom djelu Život ashaba, 3./ 398.-400.)


Molim Uzvišenog Allaha da ojača našu vjeru, da budemo od onih koji Kur'an uče i u životu primjenjuju, namaz klanjaju, i dobra djela čine, a ružnih se klone. Molim Uzvišenog Allaha da nam pomogne da se lijepim moralnim osobinama ukrasimo. Molim Uzvišenog Allaha da budemo kao prava braća u islamu, da nam podari čestite predvodnike i da mi budemo čestiti sljedbenici. Amin!


Bajram šerif mubarek olsun!!!


Prof. Nazif ef. Garib, muderris

94 views

Recent Posts

See All
bottom of page