top of page

Od čega se sve sastoji jedan dnevni namaz?


Od čega se sve sastoji jedan dnevni namaz?

(Razumijavanje pojma sunneta kao dijela namaza i da li mu se posvećuje dovoljna pažnja i primjena u praksi)

Odgovor:

Dnevni namaz (naprimjer podne namaz) se sastoji od 10 rekata i to:

- Četiri rekata pritvrđenog sunneta - Četiri rekata farza - dva rekata pritvrđenog sunsunneta (drugog sunneta).

Farz podne namaza (4 rekata) je obavezni dio namaza-stroga dnevna naredba u pogledu podne namaza.

Sunneti, četiri prije farza i dva poslije su preporučeni da se klanjaju. Oni su pratioci farza.

Sunneti se, slijedeći Poslanikov put i njegovu praksu nikad ne izostavljaju. Zato se i zovu pritvrđeni jer ih Poslanik a. s. nikad nije izostavio, a prenosi se da ih je jedne prilike naklanjao čak u ikindijsko vrijeme sjetivši se da ih je bio slučajno izostavio.

Imajući to sve u vidu, u Bosni ima jedan itekako pozitivan običaj kod muslimana, kojeg neki ne razumiju i kritikuju iz neznanja, a to je da se u džamijama klanjaju svih deset rekata podne: i sunnete i farz, i sunsunnete. Slijedeći taj običaj muslimani slijede put i praksu Poslanika a. s. u pogledu podne namaza jer klanjaju svih deset rekata u potpunosti i nikad se tako ne može desiti da ih izostave.

Napomena uz savjet:

- Oni koji bukvalno slijede tekstove hadisa od Poslanika ne ulazeći u suštinu teksta, propisa, već samo dokučuju formu i vanjštinu (tj. bukvalisti, vehabije) smatraju takvi da sunnete treba klanjati kod kuće a ne u džamiji pozivajući se na jedan hadis. To je ujedno i zamka za takve jer takvi najviše i propuštaju podnevske sunnete kašnjenjem, nemarom, odgađanjem, pod uticajem šejtana sunnete i propuste i ne klanjaju ih kod kuće u većini slučajeva.

Pozivaju se na sunnet, a sunnete pritvđene izostavljaju. To je dokaz površnosti vjere i površne ideologije u pogledu razumijevanja same vjere (propisa, tekstova) i da im je vjera (sunnet) uveliko na jeziku a slabije na djelu.

SAVJET:

Zato, ono što su naši alimi, muderisi imami, djedovi i nene od davnina praktikovali na našim prostorima praktikuj i ti slijedeći ih pa klanjaj sve u džamiji što je od nekog namaza.

Ne odgađaj sunnete!

Tako ćeš u potpunosti slijediti Poslanika a. s. jer ćeš očuvati sve sunnete i pritvrđene, kad je riječ o podne namazu kojem je posvećen ovaj tekst. Isto se sve odnosi i na ostale namaze tokom dana i noći.

Tekst napisao:

Starčević ef. Aldin, prof. islamskog prava (fikha)

33 views

Recent Posts

See All
bottom of page