top of page

O Nazivu Vehabija


Esselamu alejkum.

Po ne znam koji put gledam kako se Vehabije brane time da ih ne treba zvati tim imenom, čak da je haram, jer je el-Vehhab jedno od Allahovih imena.

Subhanellah! Ne znam zašto to smatraju, a recimo: sljedbenike malikijskog mezheba, zovu Malikijama, a i el-Malik je Allahovo ime, Zahirije se tako zovu i tako se zove njihov mezheb, a i ez-Zahir je jedno od Allahovih imena. Kada Poslanik, alejhissalatu vesselam, kaže: el-muminu-l-kavijju hajrun ve ehabbu ilellahi mine-l-muminidda'ifi (jak vjernik je bolji i Allahu draži od slabog vjernika...) nikom ni ne naumpada da se zbog toga ljuti, nego se svi borimo da budemo ti mumini, a i el-Mumin je jedno od Allahovih lijepih imena.

Mislim da nije problem u imenu kojim se zovu, nego u ideji koja se krije iza tog imena.

Židovima ne smeta kada ih se zove Jevrejima, ali im smeta kada im se kaže da su Židovi, jer to ime nosi ružna značenja, tako je i sa ostalim grupacijama koje imaju ovo ili ono ime; nije njih stid imena nego onog što to ime podrazumijeva.

Mahsuz selam svima i neka se teži Allahovom zadovoljstvu, a svaki koji izgovori šehadet, musliman je.

Ne smatraj nevjernikom (kafirom) onog ko od tebe drugačije klanja, ili ibadete obavlja ili ne obavlja, ne uzimaj sebi u ruke ono što je isključivo Allahovo pravo. On je taj koji uvodi u Džennet koga hoće, a u Džehennem koga hoće, nije nikome od nas dao ulaznice ni za Džennet ni za Džehennem pa da mi određujemo ko će gdje.

Pobrinimo se o sebi i ostavimo se gluposti i međusobnih podjela. (S.S.)

‪#‎vehabizam‬ ‪#‎vehabija‬ ‪#‎vehabije‬ ‪#‎vehabijskasekta‬ ‪#‎imeVehabija‬

249 views

Recent Posts

See All
bottom of page