top of page

Šejh Bektić: Naš miradž



Rekao je Šejh Zakir ef. Bektić. rahimehullah:


„Namaz je miradž vjernika“ ali to nije samo namaz između početnog tekbira i selama već i duhovno stanje koje se valja zaimati i trajno nositi. Taj namaz je Uzvišeni Allah spomenuo u 23. ajetu sure Me'aridž: „…Oni koji su u trajnom salatu - namazu“. Također u 238. ajetu sure El-Bekare, Uzvišeni Allah kaže: „Čuvajte namaz, naročito salatul-vusta - srednji namaz, i pred Allahom ponizni budite". Neki naši alimi su dali tumačenje da je salatul-vusta ikindija, a sufije vele da se to može odnositi i na stalni srčani namaz, u značenju da je srce naša tjelesna i duhovna sredina. Svaki „Namaz obavljen u njegovo vrijeme je najbolje i Allahu najdraže djelo“, stoji u hadisu. Pa nastojmo uz pet obaveznih namaza biti i u srčanom stalnom namazu - huduru, misaonoj i srčanoj povezanosti sa Allahom. U tom namazu srce padne na sedždu pred Allahom i ne ustaje sa sedžde nikada! Iz takvog bi našeg "trajnog namaza", ili duhovnog stanja, ukoliko bi ustrajali u njemu, mogli se nadati uzdignuću na naš vlastiti Miradž  -visal Hakku!


I kao što imaju preduvjeti za pet dnevnih namaza, tako postoje i "trajni preduvjeti" za spomenuti trajni namaz. Neka ovo stanje bude naša dominantna duhovna i znanstvena preokupacija! Neka naš odnos prema prirodnom okruženju – stvorenom, bude odnos sa Stvoriteljem. Svjedočimo Božijem prisustvu ma gdje da se okrenemo i ponašajmo se kao da Ga vidimo, a to je i najveće duhovno stanje "Ihsana" i ponašanje kojem sufije uče, nazvano Edeb ya Hu! Neka svaka naša radnja i aktivnost, bude prožeta zikrom i dubokim halom prisnosti sa Uzvišenim Allahom, koji nije odsutan: „... On je sa vama, ma gdje bili! - El Hadid 4. ajet". 


Upravo je bliskost sa Allahom poruka miradža našeg Voljenog Poslanika a.s.! Bliskost sa Allahom neostvariva je bez bliskosti s Njegovim Poslanikom a.s.. Sufije vele da to i jeste tajna isra i miradž jer su čitava vasiona, Arš i Džennet tražili od Allaha, jezikom stanja čežnje, da ih On Uzvišeni počasti dolaskom svoga Voljenog Miljenika a.s.. Allahovi robovi svoje lice i oči uranjaju u prašinu gdje je stala stopa pročelnika svih poslanika! Sav univerzum nije vidio ljepše lice, niti osjetio ljepšeg mirisa, niti se ikada pojavio neko časniji, svjetliji, odabraniji, prefinjeniji, savršeniji od Muhameda a.s., kao što stoji u hadisi kudsiju: „Da nije tebe, da nije tebe (Muhammede), Ja ne bih stvorio svjetove“


Priredio: Muamer Šehić Durmišević

134 views

Recent Posts

See All
bottom of page