top of page

Klanjač koji klanja za imamom nije obavezan učiti Kur’an na kijamu!

Updated: Oct 16, 2023



Čujem iza sebe, kad zanijetimo farze i počnemo džematile klanjati, kako neke džematlije, kao muktedije, na kijamu uče u sebi ili poluglasno; to NE TREBAJU raditi, jer je imamovo učenje i njihovo učenje, bez obzira da li se radilo o dnevnim ili noćnim namazima!


Dokaz za to su riječi Uzvišenog Allaha: "A kada se uči Kur’an, vi ga slušajte i šutite da biste bili pomilovani." (El-A’rāf, 204.)


Od Ebū Hurejre, r.a., se prenosi da je ovaj ajet objavljen povodom učenja muktedija u namazu za Poslanikom, a.s. (Ed-Darekutni, 129)


Pored kur’anskog ajeta, hanefijski pravnici svoj stav argumentiraju i sahīh-hadisom koji bilježi Muslim od Katade, r.a., da je Allahov Poslanik, a.s., objašnjavajući ashabima na koji način se obavlja namaz, kazao: „Kada htjednete obavljati namaz, poravnajte safove. Potom, neka neko od vas bude imam. Kada on izgovori tekbir i vi to učinite, a kada kaže: Gajri-l-magdūbi ‘alejhim vele-d-dāllīn, vi recite: Āmīn! Allah će vam to uslišati... A kada on bude učio, vi šutite!“ (Muslim, 404)


U drugom sahīh-hadisu, Ebū Hurejre, r.a., prenosi:


„Imam je postavljen da se slijedi. Kada on izgovori tekbir, i vi to učinite, a kada on uči Kur’an, vi šutite...“ 139 (IBn Madže 811, Ebu Davud 606, Nesai, 996, Tahavi, 1292) Također, Ibn Ebī Šejbe, Et-Tahāvī, El-Bejhekī i drugi bilježe sahīh-hadis od Džābira ibn ‘Abdullāha, r.a., da je Allahov Poslanik, a.s., rekao:


„Kada neko od vas klanja namaz u džematu, imamovo učenje dovoljno je za njega.“ (Ibn Ebī Šejbe, 3823, Et-Tahāvī, 1294, El-Bejhekī, 2896,)


Mālik ibn Enes u El-Muvetta’u bilježi od En-Nāfī‘a da je ‘Abdullāh ibn Omer bio upitan da li je potrebno učiti u namazu kada je neko muktedija, pa je odgovorio: „Kada neko od vas klanja za imamom, imamovo učenje je dovoljno za njega. A kada klanja sam, tada neka uči Kur’an.“ (Malik ibn Enes, 43)


Ebū Vāil prenosi da je ‘Abdullāh ibn Mes‘ūd, r.a., bio upitan o učenju iza imama u namazu, pa je odgovorio: „Šuti kada se uči! Uistinu, postoje određene radnje u namazu za koje je dovoljno da ih imam učini umjesto vas.“ (Ibn Ebī Šejbe, 3801 i drugi, ovo je sahih).


Muslim bilježi da je Zejd ibn Sābit, r.a., bio upitan o učenju za imamom pa je kazao: „Ne treba ništa učiti za imamom!“ (Muslim, Sahīh, hadis br. 577) Predaje sa sličnim sadržajem prenose se od: Ebū Hurejre, (Ed-Dārekutnī, 1243 i 1244) ‘Abdullāha ibn ‘Abbāsa, (Ed-Dārekutnī, 1252,)146 te Ebū-d-Derdāa, r.a. (Bejheki, 2909).


Većina islamskih učenjaka smatra da muktedija nije obavezan učiti Kur’an na kijamu bez obzira na to da li se radi o namazima u kojima imam uči naglas ili u sebi, među ove spadaju i učenjaci hanbelijske i malikijske pravne škole. (El-Mevsū‘atu-l-fikhijje..., tom 33, str. 52.)


Eto, tako, selam i svako dobro!


Muhamed ef. Velić

139 views

Recent Posts

See All
bottom of page