top of page

Kako da provedemo noć kadr?!


Možemo navesti uglavnom četiri vrste ibadeta sa kojima, vjernik i vjernica mogu provesti ovu mubarek noć:


1. NAMAZ. Ebu Hurejre, r.a., prenosi da je Resulullah, s.a.v.s., rekao: "Svakome ko provede noć Lejletul Kadr u namazu, čvrsto vjerujući i nadajući se nagradi, bivaju oprošteni prethodni grijesi." (Buhari, Muslim, Tirmizi, Ebu Davud, Ibn Madže)


Nevevi u komentaru na Muslimov sahih kaže: “Oživljavanje noći znači njeno provođenje u obavljanju namaza i drugim ibadetima.”


2. DOVA Od 'Aiše, r.a., se prenosi da je upitala: "Allahov Poslaniče, kada bih znala da se nalazim u Noći kadr, koju bih dovu upućivala Allahu u toj noći?" Poslanik, s.a.v.s., odgovori: "Reci: 'ALLĀHUMME INNEKE 'AFUVVUN KERĪMUN TUHIBBU-L-'AFVE FA'FU 'ANNĪ!' ‘Allahu moj, zaista Ti si Onaj koji mnogo prašta i plemenit si, voliš da praštaš pa i meni oprosti!’" (Tirmizi 3513, Ibn Madže 3850, Nesai 10708, i Ahmed 6/171. El Hakim 1/712, ocijenio ga je vjerodostojnim, rekavši: "Ispunjava uvjete Buharije i Muslima.")

“El Afuvv” je jedno od Allahovih dž.š. lijepih imena. Riječ “Afuvv” u ovoj dovi znači prelaziti preko grijeha i nekažnjavanje osobe za učinjeni prijestup.


Dova koja se prima


Prenosi se od Allahovog Poslanika, s.a.v.s., da je rekao: ”Obraćanje Junusa a.s. kada je u utrobi ribe bio: LA ILAHE ILLA ENTE SUBHANEKE INNI KUNTU MINEZ ZALIMINE. ‟Nema Boga osim Tebe, hvaljen neka si, a ja sam se, zaista, ogriješio prema sebi.‟ Ovom dovom nikad se musliman neće svome Gospodaru obratiti za nešto da mu dova neće biti primljena.” (Tirmizi, Nesai, Ahmed)

Predanost u dovi u noći Kadr je bila orijentacija poznatog alima Sufjana es Sevrija koji je rekao: “Meni je u toj noći draže da dovim nego da klanjam.”


3. UČENJE KUR’ANA. Allah dž.š. o tome kaže: „Knjiga koju ti objavljujemo blagoslovljena je, da bi oni o riječima njezinim razmislili i da bi oni koji su razumom obdareni pouku primili.“ (Sad, 29)

Allahov Poslanik s.a.v.s., je rekao: "Najbolji ibadet moga ummeta jeste učenje Kur'ana gledajući ga." (Džamius-Sagir)


Allahov Poslanik s.a.v.s., je rekao: "Kome pričinjava zadovoljstvo da ga Allah i Njegov Poslanik zavole, neka uči Kur'an gledajući u Mushaf." (Ibn Hibban)

Allahov Poslanik s.a.v.s., je rekao: „Svaki ajet iz Kur'ana je stepen u Džennetu i svjetiljka u vašim kućama.“ (Ebu Neim)


Allahov Poslanik s.a.v.s., je rekao: „Učite Kur'an, jer on će se zauzimati za svoje sljedbenike na Sudnjem danu!“ (Muslim, Ahmed)


Naša djeca i vrijednosti njihova učenja Kur’ana po roditelje


Allahov Poslanik s.a.v.s., je rekao: „Ko bude učio Kur'an, proučavao ga i radio po njemu, na Sudnjem danu će mu biti stavljena kruna od nura na glavi koja će svijetliti kao što svijetli Sunce. Njegovi roditelji će biti zaogrnuti sa dva ogrtača kakvih nema na dunjaluku, pa će reći: 'Zašto li smo ovako obučeni!' Biće im kazano: 'Zato što je vaše dijete bilo posvećeno Kur'anu.'“ (Hakim-sahih)


4. ZIKR


ٱلَّذِينَ ءَامَنُوا۟ وَتَطْمَئِنُّ قُلُوبُهُم بِذِكْرِ ٱللَّهِ ۗ أَلَا بِذِكْرِ ٱللَّهِ تَطْمَئِنُّ ٱلْقُلُوبُ [١٣:٢٨]


„One koji vjeruju i čija se srca, kad se Allah spomene, smiruju – a srca se doista, kad se Allah spomene, smiruju!“ (R'ad, 28)


Ebu Hurejre saopćava, da je Allahov Poslanik, s.a.v.s., kazao: Ko bude izgovarao ‘LA ILAHE ILLELLAHU VAHDEHU LA ŠERIKE LEHU, LEHUL MULKU VE LEHUL HAMDU VE HUVE ALA KULLI ŠEJ IN KADIR’ ‘Nema boga osim Allaha Jedinoga, Koji Sebi nema ravnoga, Njemu pripada sva vlast i zahvalnost i On sve može.’ Dnevno po stotinu puta, vrijedit će mu kao da je oslobodio deset robova, bit će mu upisano stotinu dobrih djela a izbrisano stotinu hrđavih, a bit će i toga dana zaštićen od šejtana sve dok noć ne nastupi. Osim toga, niko ne može učiniti nešto vrednije od toga osim onog koji više puta izgovori ove riječi! Ko bude izgovorio: "SUBHANELLAHI VE BI HAMDIHI" Neka je slavljen Allah i neka Mu je hvala stotinu puta na dan, bit će mu skinuti grijesi makar da su veličine morske pjene! (Buhari, Muslim)


Abdullah, sin Kajsov, saopćava da ga je Allahov Poslanik, s.a.v.s., upitao: Da li bi želio, Abdullahu, sine Kajsov, da te uputim ka jednoj od dženetskih riznica? Odgovorih mu: Kako da ne bih, Allahov Poslaniče?! A on kaza: Izgovaraj riječi "LA HAVLE VE LA KUVVETE ILLA BILLAHI" Nema pomoći niti moći mimo Allaha! (Buhari, Muslim)


Semure ibn Džundub prenosi da je Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao: "Allahu su najdraže četiri riječi: "SUBHANELLAHI, VEL HAMDULI LLAHI, VE LA ILAHE ILLELLAHU, VALLAHU EKBER" Slavljen neka je Allah, hvala Allahu, nema boga osim Allaha, Allah je najveći. Neće ti škoditi da počneš s bilo kojom od njih. (Muslim)


Kadrija ef. Murić

68 views

Recent Posts

See All
bottom of page