top of page

Allah zaista prima pokajanje…


Imam hafiz šejh Imaduddin b. Kesir je kazao sljedeće:


„Skupina učenjaka spominju kazivanje, među kojima je i šejh Ebu Mensur es-Sabbag, koji ga navodi u svome djelu Eš-Šamil, o El-'Utbiju koji veli:


'Sjedio sam kod mezara Allahova Poslanika – sallallahu alejhi ve sellem – kada dođe neki beduin i reče: Es-selamu alejkum, Allahov Poslaniče! Čuo sam gdje Allah kaže: A da oni koji su se sami prema sebi ogriješili dođu tebi i zamole Allaha da im oprosti, i da i Poslanik zamoli za njih, vidjeli bi da Allah zaista prima pokajanje i da je milostiv. (En-Nisa', 64) Došao sam tražeći oprosta za svoje grijehe i tražeći zagovorništvo kod mog Gospodara. Potom je izrecitovao:


O, ti najbolji čije je kosti zemlja prekrila

Pa od njih zamirisaše doline i brda

Život dajem za mezar koji nastanjuješ

U njemu su čednost, dobrota i plemenitost.


El-'Utbi veli da je beduin zatim otišao, a da je njega svladao san. U snu je vidio Vjerovjesnika – sallallahu alejhi ve sellem – koji mu se obratio: „Sustigni onog beduina i obraduj ga da mu je Allah oprostio.“


Ovo kazivanje je prenio imam En-Nevevi u svome djelu El-Idah.“ (str. 497)


I hafiz Imaduddin b. Kesir bilježi ovo kazivanje u svom komentaru Kur'ana, prilikom komentarisanja ajeta: „A da oni koji su se sami prema sebi ogriješili dođu tebi i zamole Allaha da im oprosti, i da i Poslanik zamoli za njih, vidjeli bi da Allah zaista prima pokajanje i da je milostiv.“ (en-Nisa', 64)


I šejh Ebu Muhammed b. Kudame ga je zabilježio u El-Mugniju (3/556) , kao i šejh Ebu 'l-Feredž b. Kudame u djelu Eš-Šerhu 'l-kebiru (3/495). I šejh Mensur b. Junus el-Behuti je u svome djelu Kešfu 'l-kina' (5/30)– a koje se smatra jednim od najpoznatijih djela hanbelijskog mezheba.


I imam El-Kurtubi, predvodnik mufessira, spomenuo je kazivanje u tefsiru, poznatom pod nazivom El-Džami'u li ahkami 'l-Kur'an (5/265). On veli: „Prenosi Ebu Sadik od Alije: 'Došao nam je neki beduin, treći dan nakon što pokopasmo Allahova Poslanika – sallallahu alejhi ve sellem – i baci se na njegov mezar te se posu po glavi pijeskom s mezara. Zatim reče: 'Allahov Poslaniče, mi smo čuli tvoje riječi i od tebe smo prihvatili sve ono što si prenio od Allaha, a od toga su riječi: 'A da oni koji su se sami prema sebi ogriješili dođu tebi i zamole Allaha da im oprosti, i da i Poslanik zamoli za njih, vidjeli bi da Allah zaista prima pokajanje i da je milostiv.' Ja sam sebi nanio zulum i došao sam da tražiš oprosta za mene.' Iz mezara se začulo: 'Već ti je oprošteno.'“


Kazivanje El-'Utbija i svih onih koji su ga prenijeli, svejedno da li je sahih ili da'if, obzirom na sened, može li predstavljati širk, ili kufr? Tj. da li bi svi oni prenijeli nešto što poziva u navedeno i što vodi idolopoklonstvu i obožavanju mezara?


Ako jesu, kako onda možemo da se pouzdamo u njihove knjige i da se na njih oslonimo?


Citirali smo stihove koje je beduin ispjevao, a prenio El-'Utbi:


O, ti najbolji čije je kosti zemlja prekrila

Pa od njih zamirisaše doline i brda

Život dajem za mezar koji nastanjuješ

U njemu su čednost, dobrota i plemenitost.


Ovi su stihovi ispisani na stubu ispred mušebeka njegova – sallallahu alejhi ve sellem – mezara.


Svako ih živ može vidjeti! Tu su stotinama godina. Čak su ostali tu i za vrijeme rahmetli kralja Abdulaziza, zatim kralja Su'uda, pa kralja Fejsala, i kralja Halida, Allah im se smilovao! I sada su tu, u vrijeme kralja Fahda, hizmećara oba harema, Allah ga čuvao! I tako će – Allahovom dozvolom – i dalje ostati, jer je odredio hizmećar dva hrama da sve što se nalazi u Poslanikovoj džamiji treba sačuvati, te da se ne smije uklanjati bilo kakva stvar, koja je tu odvajkada.


(Dr. Muhammed Alevi, rahmetullahi alejhi., Mefahim)


Priredio: Dženan Hasić

139 views
bottom of page