top of page

SERDAREVIĆ: Šta je mezheb?

Šejh Muhamed Seid ef. Serdarević, r.a. (1881-1918)


Mezheb je put ili pravac kojim je neki mudžtehid - imam išao rješavajući pojedina pitanja iz fikha. Obično je svaki mudžtehid imao svoj put - mezheb. Danas, međutim, postoje samo ovi priznati mezhebi (nazvani po imamima): hanefijski, malikijski, šafi'ijski, i hanbelijski, te donekle i zahirijski koji ima nešto pristaša u Indiji. Ostalih je gotovo sasvim nestalo.


HANEFIJSKI MEZHEB


Osnivač ovoga mezheba je »Imami-A'zam« Ebu Hanife (rahmetullahi alejhi!). Njegov mezheb je najrašireniji u islamskom svijetu; (jugoslavenski muslimani su također pristalice toga mezheba.


Imam Ebu Hanife (kome je ime Nu'man, a ocu mu bilo ime Sabit) rodio se u Kjufi 80. godine po hidžri. Učio je pred čuvenim učenjakom Hammadom (zvao se Ebu Ismail ibni Sulejman, umro je 120. g. po h.). Pred njim su učili, pored ostalih, i Ebu Jusuf (Kjufa 113., umro u Bagdadu 182), zatim Muhamed ibni Hasan eš-Šejbani (Vasit 135., umro u Rejju 189.) i Ebu Huzeil Zufer ibni Huzejl (Basra 110-158). Ova trojica učenjaka bili su također imami. Ebu Jusuf, kao glavni kadija u abasovićkoj državi, mnogo je doprinio da se raširi hanefijski mezheb. On je udario temelj hanefijskom »usuli-fikhu«, a imami Muhamed je svojim mnogobrojnim djelima potkrijepio i učvrstio ovaj mezheb i osigurao mu uvjete za razvoj.


Ova tri imama nisu usvajali uvijek mišljenja Ebu Hanife, ali kako su se držali njegova pravca i načela (usula) u donošenju šeriatskih odluka (propisa), oni se ne smatraju tuđim imamima za hanefijski mezheb i zbog toga se i oni ubrajaju u imame hanefijskog mezheba, kojem stoji na čelu Ebu Hanife (imamia'zam - »najveći imam«)


FIKH-UL-IBADAT (PROPISI O OSNOVNIM ISLAMSKIM DUŽNOSTIMA)

101 views

Recent Posts

See All
bottom of page