top of page

O tumačenju ajeta Er-Rahmānu 'ale l-Arš istevā (Ta Ha, 5)



Pošto sam dobio više upita o tumačenju ajeta Er-Rahmānu 'ale l-Arš istevā (Ta Ha, 5), u narednom periodu ću, u više nastavaka, ponuditi to tumačenje kroz komentare Kur'ana i druga relevantna djela. Započinjem s Gazalijevim Iktisādom, a vas molim za strpljivost, jer na eventualna pitanja koja će vam se javljati odgovori će uslijediti u kasnijim objavama. Molim Svevišnjeg za ispravno razumijevanje Njegove Knjige!


''A ako se upita: Šta znače Allahove riječi: الرَّحْمَـٰنُ عَلَى الْعَرْشِ اسْتَوَىٰ (Svemilosni je na Arš istivā učinio) kao i hadis: 'Allah se svake noći spušta na dunjalučko nebo', odgovorili bismo:


Rasprava o ovom pitanju oduljila bi se, no ipak, navest ćemo pravac o ova dva teksta koji će nas odvesti ispravnom tumačenju, a to je da kažemo da o navedenom pitanju imamo dvije skupine: obične ljude i učenjake. Mi smatramo da je za obične ljude najbolje da se njima ne govore ove (alegorijske) interpretacije (te'vīlāt), ali iz njihovih uvjerenja treba otkloniti sve ono što može implicirati antropomorfizam (tešbīh) i ukazivati na stvorenost (u Bogu, dž.š.) te im potvrditi da je On (Bog, dž.š.) Biće 'kome ništa nije slično, i da On sve čuje i sve vidi'. Kada oni (obični ljudi) pitaju za značenje ovih ajeta, treba ih od toga odvratiti i reći im: To je izvan vaše sposobnosti, nastavite svojim putem! Svaka nauka ima 'svoje ljude'' (168-169).


Almir Fatić, dr.




352 views
bottom of page