top of page

HUTBA: Potreba očuvanja i praktikovanja vjere i ibadeta kod naših domova


Hutba (br 283) Džemat Gornje Živinice (20. Mart 2020.)


Hvaljen neka je Allah Uzvišeni, Stvoritelj, i Gospodar naš, salavat i selam neka su na Allahovog Poslanika Muhammeda alejhisselam, njegovu časnu porodicu, savremenike ashabe, i na sve one koji slijede dini islam.


Poštovana braćo, cijenjeni džemate, koristim priliku danas da kroz ovo moje kraće obraćanje, tj. današnju hutbu, podsjetim sebe i vas na naš odnos ka Allahu Uzvišenim u vremenu kada skoro čitav današnji svijet pogodi iskušenje zvano Korona virus. To iskušenje dovede nas u tešku društvenu, socijalnu, ekonomsku, zdravstvenu situaciju. Poštujući instrukcije, savjete viših naših vjerskih, pa i zdravstvenih institucija, obustavljen je kolektivni-zajednički, vjerski život širom naše islamske zajednice u domovini i dijaspori, pa i kod nas, ovdje u našem džematu Gornje Živinice, evo na džumi nas je samo desetak, poštujući odluku da džumi namazu prisustvuju samo Imam, mujezin i članovi džematskog odbora. Dnevnih namaza u džamiji nam nema do daljnjeg. Samo ezani da se oglašavaju, ništa više. Mektebske nastave nema do daljnjeg. Vjerski društveni život znači sveden na zvuk ezana, na nužnost dženaze, i džume, i to sve pod određenim uvjetima i ograničenog broja. Sve navedeno radi prevencije, iz predostrožnosti, zdravstvene sigurnosti odnosno zarad našeg dobra.


Iako nam je takvo stanje kakvo jeste, vezano za vjerski ograničeni zajednički život, ne smijemo zaboraviti to da, i u teškim situacijama pa i težim i od ovih danas, a bilo ih je, rat je samo jedan primjer, a takođe i u teškim zdravstvenim situacijama, a bilo ih je i prije a ima ih i danas, i to raznoraznih teških bolesti ozbiljnijih od korone, mi moramo živjeti u duhu islama, imati neisprekidanu, i to neraskidivu duhovnu vezu sa Allahom Uzvišenim. Iako su džamije zatvorene, namaz čuvajmo kod naših kuća! Ako ne možeš na podne, ili na džumu, prostri sedžadu i klanjaj u kući, slijedeći kur'anski imperativ ili naredbu "čuvajte svoje namaze...".


Ibadet naš (primjera namaz, post, zikr, ili učenje Kur'ana) mora postojati uvijek, i samo smrt odvaja i prekida tu


neraskidivu vezu između vjernika/vjernice i njihovog Stvoritelja. To je prava svijest o Allahu Uzvišenim. To je bogobojaznost! Molim Uzvišenog Allaha da nam pomogne u očuvanju i praktikovanju naše plemenite vjere u svakoj situaciji. Amin


Džemat Gornje Živinice, Džuma namaz Hutba: "Potreba očuvanja i praktikovanja vjere i ibadeta kod naših domova" Hatib, Imam: Starčević ef. Aldin (Slika od ranije, iz arhive, sa džume, 28.februara 2020.god)

113 views

Recent Posts

See All
bottom of page