top of page

Biblioteka Sulejmanija smatra se jednom od najkompletnijih naučnih biblioteka u svijetu




Biblioteka Sulejmanija smatra se jednom od najkompletnijih naučnih biblioteka u svijetu u kojoj su sabrana najdragocjenija rukopisna djela islamskog svijeta.


Prema vakufnami sultana Sulejmana Zakonodavca o izgradnji Sulejmanije medrese, istovremeno je formirana i biblioteka. Prostorije u kojima je danas smještena ova biblioteka bile su osnovna škola i zgrade Prve i Druge medrese. Kada su ukinute zavije i tekije u Turskoj, rukopisi iz tih tekija prenijeti su u biblioteku Sulejmaniju, a kasnije su prenošeni i rukopisi iz raznih krajeva Anadolije. Tako je broj rukopisa rastao iz dana u dan. Kod prenošenja rukopisa iz drugih biblioteka, koje su se na neki način našle u Sulejmaniji, vodilo se računa o njima kao o kolekcijama. Tako ona danas broji 94 kolekcije vezane za ranije biblioteke, zadržavajući pri tome i ime ranije biblioteke i signaturu svakog njenog rukopisa.


Biblioteka Sulejmanija nalazi se na istočnoj strani istoimene džamije i igra veoma značajnu kulturološku ulogu, upravo onakvu kakvu je svojevremeno odigrao Univerzitet Sulejmanija.


Ciljevi ove biblioteke bi se mogli svesti na sakupljanje rukopisa vezanih za islamistiku, pripremanje, pisanje i štampanje kataloga, pružanje pomoći univerzitetskoj, muzejskoj i gradskoj biblioteci na pisanju kataloga rukopisnih kolekcija, pripremanje kataloga za rukopise koji se nalaze po bibliotekama van Istanbula, mikrofilmovanje rukopisa i njihovo prigotovljenje da se mogu koristiti u naučne svrhe, pružanje usluge oko dobijanja izvora iz drugih naučnih institucija svijeta, i pružanje usluge čitateljima.


Biblioteka ima jednu veću i jednu manju salu. Veća sala ima oko 70 mjesta a koriste je čitatelji rukopisa. Malu salu koriste čitatelji filmova pomoću mikročitača. Tu se koriste filmovi mikrofilmovanih rukopisa unikata, autografa i djela vezanih tematikom za razne discipline. Ove mjere su predmet u svrhu očuvanja osnovnih rukopisnih djela.


Lice koje želi čitati neki rukopis u velikoj sali prethodno mora ispisati iz kartice osnovne podatke: ime biblioteke (kolekcije), broj rukopisa, ime pisca i naziv djela.

Nakon što ispuni i potpiše određeni revers, čitalac će taj revers predati dežurnom službeniku sale. Rukopis će biti veoma brzo pronađen i dostavljen čitatelju. Po završetku rada na rukopisu čitalac vraća rukopis dežurnom službeniku, koji će mu, nakon pregleda vraćenog rukopisa radi ustanovljenja da li je rukopis vraćen u ispravnom stanju, vratiti zadržani revers.


Abdulaziz Rizvić

127 views

Recent Posts

See All
bottom of page