fullDatetime-to-read.short-label

Da li su imami Eš’ari i Maturidi osnovali svoje mezhebe u fikhu ili akaidu?!

post.update-date

Nije tačno da su imami upute, velikani ehlus-sunneta ve-l-džema'ata, imam Eš’ari i imam Maturidi (Allah bio zadovoljan njima) osnovali neke svoje mezhebe u fikhu (pravu) ili akaidu (vjerovanju), kako tvrde pripadnici anti-sunijskih sekti, poput kvazi-selefija, vehabija i ostalih negatora ehli sunnetskih mezheba! Imam Eš’ari pripada lancu učenika imama Šafi’ije. A imamul huda Ebu Mensur Maturidi je velika spona u lancu učenika imami 'azama, tabi'ina Numan b. Sabita Ebu Hanife r.a. Imam Eš’ari i imam Maturidi, nisu izašli iz mezhêba svojih učitelja, niti su osnovali nove mezhebe. Ova dva velika imama su objasnila znanje vjerovanja (i’tikada i imana) koje nam dolazi preko njihovih velikih imama a preko njih i preko selefi salihina (prvih generacija muslimana) do Allahovog Pejgambera, Muhammeda, alejhisselam. Oni su to znanje kategorisali na način da ga muslimani diljem svijeta mogu razumjeti.

Kako se islamska drzava širila tako su muslimani dolazili u dodir sa mnogim devijantnim učenjima i vjerama koje su zbunjivale običan muslimanski puk. Da bi odbranili islamsko vjerovanje kako nam je preneseno od Allahovog Poslanika, alejhisselam i prvih generacija, ova dva imama, su se ponajviše istakli u raspravama, pisanju i pobijanju učenja mnogih nakaradnih sekti i ideja odgovarajući na mnoga nova pitanja.

Zbog njihovog hizmeta (služenja) islamu, mutezilitsko učenje, iako tada jako zastupljeno, nestalo je sa muslimanske teološke scene. U raspravama su potukli i džehmije, kaderije, mudžessime, mušebbihe, haridžije, ši’ije, murdžije, ali i budiste, hinduse, ateiste, kršćane, filozofe i mnoge druge pravce u vjerovanju. Ova dva velika imama ehli sunneta vel džema’ata i njihovi učitelji kao i četiri velika imama, osnivača mezheba (Ebu Hanife, Malik, Šafi'i, Ahmed), svi pripadaju u vjerovanju jednom te istom mezhebu koji se zove ehli sunnet vel džema’at. Vjerovanje (i’tikad) ljudi koji pripadaju ovoj grupi je vjerovanje ashaba kiram, tabi’ina i tebe’-i tabi’ina i mi, bosansko-hercegovački muslimani, kao i ogromna većina ummeta, ih u tome slijedimo!

Priredio: Ertan Č., dip. isl. nauka

#maturidi #esari #akaid #akida #vjerovanje #islam

    146
    8